velike kazne

U Rusiji odobren zakon kojim se brani bilo kakva LGBT propaganda, bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2022 18:12
  • Objavljeno 24.11.2022 u 18:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Matias Basualdo / Zuma Press

Ruski parlament odobrio je u četvrtak prijedlog zakona koji proširuje zabranu LGBT propagande i ograničava demonstriranje LGBT ponašanja, čineći bilo kakvo izražavanje LGBT načina života gotovo nemogućim

Prema novom zakonu, koji još trebaju odobriti gornji dom parlamenta i predsjednik Vladimir Putin, svaki postupak ili informacija koja se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti - bilo u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama - mogli bi biti kažnjeni velikom novčanom kaznom.

Prethodno je zakon zabranjivao samo promicanje LGBT načina života usmjereno na djecu. Novi prijedlog zakona zabranjuje i "demonstriranje" LGBT ponašanja djeci.

Zastupnici kažu da brane tradicionalne vrijednosti "ruskog svijeta" protiv liberalnog Zapada za koji kažu da je odlučan uništiti ih - što je argument koji dužnosnici sve više koriste kao jedno od opravdanja za rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Vlasti su već iskoristile postojeći zakon za zaustavljanje gay pridea i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca. Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da je namjera novog zakona potpuno istjerati iz javnog života takozvane "netradicionalne" LGBT stilove života koje prakticiraju lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe.