šokantna odluka

Sprema se neviđeni skandal; jedna od reprezentacija planira napustiti Svjetsko prvenstvo, a zna se i razlog ove radikalne odluke

  • I.Ž.
  • Zadnja izmjena 24.11.2022 21:02
  • Objavljeno 24.11.2022 u 06:25
Bionic
Reading

Pritajeni rat kojeg sedam europskih reprezentacija vodi s Fifom i organizatorima Svjetskog prvenstva u Katru mogao bi eskalirati. Problem je promicanje i zaštita prava LGBT zajednice, a jedna je reprezentacija spremna ići do kraja i prijeti napuštanjem Svjetskog prvenstva

Sedam europskih reprezentacija - Danska, Engleska, Njemačka, Wales, Belgija, Nizozemska i Švicarska - željelo je na Svjetskom prvenstvu u Katru nositi kapetanske trake duginih boja u znak podrške LGBT zajednici. No, od toga su odustali jer je FIFA zaprijetila da će zbog toga kapetane kažnjavati žutim kartonima.

Ta je odluka posebno razljutila čelne ljude Danskog nogometnog saveza koji su još jednom krenuli u obračun s čelnicima Fife, Uefe i organizatorima SP-a u Katru. Danci idu tako daleko da najavljuju istupanje iz Fife, a pojedini mediji najavljuju kako bi 'vikinzi' mogli donijeti povijesnu odluku te se - povući sa Svjetskog prvenstva!

'Uskoro nas čekaju izbori u Fifi na kojima glasa 211 država. Navodno Gianni Infantino ima 207 država koje ga podržavaju. Danka nije među njima i neće ni biti', rekao je predsjednik Danskog nogometnog saveza Jesper Moller te potvrdio kako Danska razmišlja o istupanju iz Fife:

'Nije to nešto čega smo se mi sad dosjetili. Već neko vrijeme je naš stav jasan, a radimo i na tome da osnujemo organizaciju u nordijskoj regiji. Opet o tome razmišljamo. Neće biti lako ako se sami odlučimo na istupanje, ali idemo vidjeti kako vratiti povjerenje u Fifu. Moramo razmisliti o ovome što se dogodilo i onda s nordijskim kolegama dogovoriti strategiju', zaključio je Moller.

  • +9
SP u nogometu, Katar 2022: Danska - Tunis, 22.11.2022. Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

No, pojedini danski mediji otišli su tako daleko te objavili senzacionalnu vijest kako Danski nogometni savez razmišlja o napuštanju Svjetskog prvenstva! Podsjetimo, Danci su već odigrali prvu utakmicu, s Tunisom 0:0, a u skupini ih još čekaju susreti protiv Francuske i Australije. No, do tih mečeva možda niti ne dođe ako se ostvari ova radikalna odluka Danaca!

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal