oštra kritika

Raskol zbog 'duginih boja'; Eden Hazard otvoreno progovorio o potezu njemačkih nogometaša; njegove će riječi odjeknuti

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 24.11.2022 13:53
  • Objavljeno 24.11.2022 u 13:53
Bionic
Reading

Njemački nogometaši stavili su ruke na usta tijekom zajedničkog fotografiranja uoči utakmice protiv Japana. Tako su odgovorili na Fifine prijetnje sankcijama zbog kojih su odustali od nošenja kapetanske trake duginih boja s porukom 'OneLove' u znak podrške promicanju i zaštiti prava LGBT zajednice. No, njihov potez nije baš svima 'sjeo'...

Njemački su reprezentativci svoj protest zbog situacije vezene za ljudska prava u Katru iskazali tako što su prije susreta s Japanom na zajedničkoj fotografiji stavili ruku na usta. Nijemci su tako poslali jasnu poruku da im je zabranjeno govoriti te iznositi svoje mišljenje u zemlji koja je domaćin ovog Svjetskog prvenstva.

Podsjetimo, sedam europskih reprezentacija - Danska, Engleska, Njemačka, Wales, Belgija, Nizozemska i Švicarska - željelo je na Svjetskom prvenstvu u Katru nositi kapetanske trake duginih boja u znak podrške LGBT zajednici. No, od toga su odustali jer je FIFA zaprijetila da će zbog toga kapetane kažnjavati žutim kartonima.

No, protest njemačke reprezentacije nije baš najbolje 'sjeo' svima. Među prvima se oglasio kapetan belgijske reprezentacije Eden Hazard. I on je trebao nositi kapetansku traku duginih boja, no nije.

'Neugodno mi je o tome pričati. Ja sam ovdje da igram nogomet i pomalo su nam uveli zabrane. Nisam želio započeti susret žutim kartonom, to bi bilo iritantno za nastavak natjecanja', kazao je Hazard, a potom 'očešao' njemačke reprezentativce zbog njihovog protesta:

  • +19
SP Katar: Njemačka - Japan Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

'Da, protestirali su, ali su na kraju izgubili. Bolje bi bilo da to nisu učinili i da su pobijedili. Mi smo ovdje da igramo nogomet, a ne da šaljemo političke poruke. Drugi ljudi su bolji u tome. Mi se samo želimo fokusirati na nogomet.'

Nakon utakmice protiv Japana stiglo je i objašnjenje Njemačkog nogometnog saveza (FDB) zašto su se igrači te reprezentacije odlučili za 'pokrivanje usta'.

'Nije riječ o davanju političkih izjava, o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka važna. Zabraniti nam nošenje trake je isto kao i uskratiti nam glas. Ostajemo pri svom stavu', objasnili su iz DFB-a.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal