PORUKA S PANTOVČAKA:

'U rješavanju deficita potreban je nacionalni konsenzus'

24.01.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvatska može uspješno proći kroz proceduru prekomjernog deficita, konsolidirati financije i gospodarstvo, uz određene napore politike i gospodarstva, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, nakon današnje sjednice svoga Savjeta za gospodarstvo

U svojoj konačnici taj bi postupak trebao hrvatsko gospodarstvo i financije učiniti boljim, kvalitetnijim i primjerenijim ciljevima koje u društvu imamo, drži Josipović.

Smatra da je pitanje deficita i njegova rješavanja jedno od onih na kojima bi bilo dobro postići nacionalni konsenzus.

Ministar financija Slavko Linić kazao je kako je u posljednja tri mjeseca 2013. godine Vlada pripremila sve programe za borbu protiv prekomjernog deficita te da je u kratkom roku u stanju, kroz rebalanse proračuna, odgovoriti na zahtjeve Europske komisije u ovoj, 2015., i 2016. godini.

Nije pitanje samo kako uštedjeti i smanjiti deficit, nego i kako povećati BDP i to povećanjem izvoza i razvojem te zapošljavanjem kroz veće investicije, smatra Linić.

Rješavanje fiskalnog deficita jedna je od pretpostavki gospodarskog rasta, rekao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić

HUP je, kako je izvijestio, načinio analizu zemalja koje su prošle kroz proceduru prekomjernog deficita koja pokazuje da najveći utjecaj na fiskalnu konsolidaciju imaju mjere s rashodne proračunske strane.

Europska komisija je u prosincu prošle godine objavila mišljenje u kojem predlaže Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u postupak prekomjernog deficita, koji bi Hrvatska, prema prijedlogu Komisije trebala svesti u dopuštene okvire ispod tri posto BDP-a 2016. godine.

Očekuje se da će ministri financija zemalja članica EU-a (Vijeće ECOFIN) raspravljat o izvješću i preporukama Komisije za Hrvatsku na svom sastanku 28. siječnja kada bi i formalno trebali potvrditi ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita.

Komisija predlaže preporuke prema kojima bi se sadašnji proračunski deficit sveo ispod 3 posto BDP-a do 2016. godine, a istodobno bi se javni dug približio iznosu od 60 posto BDP-a. Hrvatska bi ove godine trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3 posto BDP-a, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Hrvatska nije rekorder po brzini ulaska u EDP. Nakon petog kruga proširenja 1. svibnja 2004. godine, Komisija je već 12. svibnja te godine predložila otvaranje postupka prekomjernog deficita za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, a taj prijedlog Vijeće je potvrdilo već u srpnju.