PREKINUT PROMET U ZALJEVU

U riječkoj luci posljednje pripreme za uklanjanje protubrodske mine

18.03.2023 u 20:20

Bionic
Reading

U riječkoj luci traju posljednje pripreme za uklanjanje protubrodske mine zaostale još iz Drugoga svjetskog rata, pronađene na dnu mora. Budući da je riječ o vrlo opasnoj akciji, ništa se ne prepušta slučaju. Večeras će biti prekinut sav promet u riječkom zaljevu, a domove će morati napustiti petstotinjak građana koji žive u neposrednoj blizini, u tom dijelu Rijeke.

Riječka luka je prazna, a prazni se polako i dio centra grada. U 22 sata bit će potpuno zatvoren. O samoj akciji koja će početi sutra u ranim jutarnjim satima, ali i o mini koja se nalazi pod morem, nema puno službenih informacija. Ni policija niti stožer civilne zaštite ne žele izlaziti s detaljima u javnost. Zna se tek da u cijeloj akciji sudjeluju stručnjaci različitih profila, kazala je Jelena Tomac, novinarka HTV-a za središnji Dnevnik.

Uklanjanje mine počet će u nedjelju rano ujutro, a mina će se plovilom prevesti na određenu lokaciju u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

O akciji i evakuaciji građana koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti izdane su detaljne upute, a početak i kraj akcije bit će obilježen sirenama početka, odnosno prestanka opasnosti.

Mance: Građani trebaju postupati po uputama

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije.

U riječkoj luci je tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom bila ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan premještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju riječki Stožer civilne zaštite, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica u Rijeci, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na crvenu zonu neposredne potencijalne opasnosti, iz koje će biti evakuirano oko 500 stanara, i žutu zonu.

U crvenoj zoni su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U toj zoni će biti provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacija mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

U crvenoj zoni, ali i na širem području, bit će onemogućen sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet teći tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Za žutu zonu izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom ni uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se seli na autobusni terminal na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, a u nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za premještanje mine, no ako se vremenski uvjeti pogoršaju, akcija će biti odgođena.