golemi kapacitet

U Rijeci izgrađena sortirnica odvojenog otpada vrijedna 37 milijuna kuna

29.03.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Završena je izgradnja 37,3 milijuna kuna vrijedne sortirnice odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci koja će unaprijediti sustav gospodarenja otpadom na riječkom području, rečeno je u utorak na završnoj konferenciji tog projekta

Projekt "Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga" proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. - iz europskog kohezijskog fonda projekt je sufinanciran sa 31,2 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Grad Rijeka i susjedne lokalne jedinice.

U gradu očekuju da će se radom sortirnice povećati kvaliteta i količina odvojeno prikupljenih korisnog otpada, što će doprinijeti većem recikliranju i smanjenju otpada na odlagalištu.

Osigurat će se, kažu, i priprema za ponovnu uporabu te recikliranje papira, metala, plastike i stakla iz kućanstva u minimalnom udjelu od 50 posto mase otpada.

Planira se da će u postrojenje sortirnice na dan ulaziti oko 50 tona odvojeno prikupljenog otpada ili sedam tona na sat.

U hali sortirnice je postrojenje za reciklažu, a u nadstrešnici će se do odvoza odlagati balirani sortirani reciklažni materijal. Izgrađeno je i postrojenje za vaganje vozila koja će dovoziti otpad i odvoziti balirani sortirani materijal za reciklažu, a na krovu hale su solarni paneli za proizvodnju električne energije za potrebe sortirnice.

Radove su u roku obavile tvrtke Tehnix i GP Krk.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se radi o prvom hrvatskom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, koje će omogućiti veću iskoristivost i vrijednost prikupljenih korisnih sirovina iz otpada.

Zahvalio je gradovima Kastvu, Kraljevici i Bakru te općinama Viškovu, Klani, Čavlima, Jelenju i Kostreni koji su suvlasnici riječkog Komunalnog društva Čistoća što su se, zajedno s Gradom Rijekom, odlučili ući u projekt i sufinancirati ga.