presica utorkom

[FOTO/VIDEO] Traktoraši prosvjeduju u centru Zagreba, Tomašević pita: Podržavaju li Jakuševčani zatvaranje farmi svinja, odakle se šire neugodni mirisi?

08.03.2022 u 11:30

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je da će u srijedu u Narodnim novinama biti raspisani natječaji za pročelnike dva gradska ureda; obrazovanja, sporta i mladih te kulture, međugradske i međunarodne suradnje i civilnog društva. Potrebno je iskustvo od najmanje pet godina na sličnim poslovima, kao i program rada. Također, otvoreni su natječaji za ravnatelje nekoliko ustanova u području kulture

Gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je dograđenu trodijelnu sportsku dvoranu Osnovne škole Dragutina Domjanića u Gajnicama, a potom je održao konferenciju za novinare. Rekao je da ima informacije da se nekoliko traktora pojavilo pred Gradskim poglavarstvom. Stanovnici Jakuševca prosvjeduju zbog 'proširenja deponija' i novog sustava gospodarenja otpadom.

Tomaševiću nije jasno kako sad kreću prosvjedi za Jakuševac, a 20 godina nije bilo napravljeno ništa da se zatvori to odlagalište otpada.

'Trebalo bi pitati sve prosvjednike i građane Jakuševca podržavaju li poštivanje odluke o komunalnom redu. Mnogi su tamo kupili stanove jer im je obećano da će se farme svinja zatvoriti. Podržavaju li napore ove gradske vlasti da se farme svinja na Jakuševcu zatvore jer šire neugodne mirise', pitao je Tomašević.

Podsjetio je da je na području Jakuševca ostalo još samo nekoliko farmi, a mnoge su se uz pomoć Grada preselile.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Otvarajući dograđenu trodijelnu sportsku dvoranu Osnovne škole Dragutina Domjanića u Gajnicama,Tomašević je istaknuo da je konačno, nakon 40 godina, koliko čekaju novu sportsku dvoranu, to i realizirano.

Tomašević je istaknuo da je riječ o školi s više od tisuću učenika, jednoj od najvećih u Zagrebu, a nova trodijelna sportska dvorana uvelike će im olakšati rekreaciju, sport i izvođenje nastave.

Rekao je kako je dosadašnja dvorana bila neadekvatna, a sada se kapacitet znatno povećao, dvorana je i estetski lijepa, te će se njome, kao i u svakoj školi, moći koristiti lokalna zajednica i klubovi za sportske aktivnosti te za mnoge druge sadržaje.

Uz novu trodijelnu sportsku dvoranu rekonstruirani su i jednodijelna sportska dvorana te vanjska igrališta i parkiralište, a uređen je i okoliš s javnom rasvjetom.

Tomašević je rekao da je priprema na tom projektu počela za vrijeme prošle gradske vlasti, te je zahvalio svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji. Istaknuo je da je u njihovom mandatu financirano oko polovice radova, a završeno i realizirano je i opremanje sportske dvorane.

Gradonačelnik Tomašević zaželio je svim Zagrepčankama, a posebice novinarkama koje ih prate, sretan Međunarodni dan žena. Najavio je da će kao gradska vlast danas biti na "maršu za 8. mart". Pritom je podsjetio da su čak i u svojem programu to najavili, te da će kao gradska vlast biti i na Zagreb Prideu, što će i ispuniti kao i sve drugo.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da Međunarodni dan žena žele iskoristiti kako bi upozorili na društveni i ekonomski položaj žena, podsjetili na ženska postignuća, te istaknuli probleme vezane uz nejednakost, kojih još ima, te gdje postoji prostor za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti.

  • +9
Prosvjed traktoraša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dolenec je istaknula kako je pandemija definitivno pogoršala situaciju u vezi s tzv. infrastrukturom skrbi. Žene nose veliki dio brige za najmlađe i najstarije, a kada su se u pandemiji zatvorili vrtići i škole i razne druge usluge te kada su prestali socijalni kontakti, postalo je još vidljivije koliko je važna infrastruktura koja se odnosi na skrb za najmlađe i najstarije.

"U tom smislu, naš je prioritet ovog mandata proširiti tu infrastrukturu. To se odnosi u velikoj mjeri na vrtiće gdje smo napravili plan velikih i značajnih ulaganja u povećanje infrastrukture vrtića, a tu su i domovi za starije i općenito usluge u zajednici. Sve te stvari namjeravamo u ovome mandatu značajno pojačati", poručila je Dolenec.

Upozorila je da je u pandemiji pojačano nasilje nad ženama, te najavila spremnost Grada da uloži više novca u skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja. Rekla je da u Zagrebu djeluju tri takva skloništa i pet savjetovališta te da su za tu namjenu povećali proračun u odnosu na 2021., a idućim godina to povećanje namjeravaju učiniti vidljivijim.

Izvijestile je da su u tijeku natječaji za financiranje trogodišnjeg programa udruga za pružanje usluge skloništa te za udruge u 14 područja, a jedno od njih je i savjetovalište.

Dolenec je istaknula i da program građanskog odgoja i obrazovanja također mora istaknuti dimenziju rodne ravnopravnosti, te da predstavljeni kurikuli sadržavaju pitanje nejednakosti te uvažavanja različitosti iz perspektive rodne ravnopravnosti i stereotipa.

Najavila je da će sutra biti raspisani natječaji za pročelnike Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, te je pozvala sve zainteresirane da se na njih jave.

Najavila je i raspisivanje natječaja za ustanove u kulturi - za ravnatelje u Muzeju Grada Zagreba, Zagrebačkoj filharmoniji, Centru za kulturu i informacije Maksimir i Kulturnom centru Travno.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta.