bih

U Republici Srpskoj ukinuli obveznu samoizolaciju, u Federaciji ta mjera još na snazi

20.05.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ukinule mjeru obvezne samoizolacije za osobe koje u Bosnu i Hercegovinu ulaze preko teritorija tog entiteta no ta obveza i dalje vrijedi na području Federacije BiH

Odlukom kriznog stožera RS obveza samoizolacije prestaje od 21. svibnja što znači da se osobe koje iz inozemstva ulaze na područje tog entiteta više neće morati podvrgnuti pregledu sanitarnog inspektora ukoliko je riječ o državljanima BiH odnosno pokazati negativni nalaz testa na koronavirus ne stariji od 48 sati što je do sada bila obveza za strance koji tamo dolaze zbog poslovnih razloga. Privatni dolasci stranih državljana još nisu dopušteni.

Entitetski premijer Radovan Višković kazao je tijekom danja u Banjoj Luci kako očekuje da Vijeće ministara BiH uskoro donese odluku kojom bi se u cijelosti liberalizirao režim putovanja preko granice.

U Federaciji BiH obveza samoizolacije u razdoblju od dva tjedna još uvijek je na snazi, a ranije su predstavnici vlasti tog entiteta najavili kako će ona vjerojatno biti ukinuta do početka lipnja.

Otvaranje granica BiH za strane državljane ovisi o odluci Vijeća ministara no zdravstvene vlasti u toj zemlji procjenjuju kako je epidemiološko stanje dovoljno stabilno te da više ne bi trebalo biti restrikcija u graničnom režimu donesenih u ožujku kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa.

Odlukom Vijeća ministara a na prijedlog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u ožujku je ukinuta i mogućnost hrvatskim državljanima da granicu s BiH prelaze uz predočenje osobnih iskaznica i uvedena je obveza posjedovanja putovnice kako bi se iz žigova moglo utvrditi jesu li takve osobe bile u nekoj od rizičnih zemalja u kojima je eskalirala epidemija.

Ta je mjera postala problem za brojne državljane BiH koji posjeduju i hrvatsko državljanstvo a ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša potvrdio je u srijedu kako je stigao veliki broj prigovora jer Granična policija BiH ne dopušta ulazak u tu zemlju osobama s hrvatskom ili bosanskohercegovačkom osobnom iskaznicom inzistirajući na posjedovanju putovnice. Pojasnio je kako se veliki broj ljudi našao u problemima zbog nemogućnosti da prijeđu granicu.

'Opravdano je pitanje kako se uopće osobe s dvojnim državljanstvom mogu smatrati stranim državljanima od strane BiH. Unatoč činjenici da su granicu prešli s osobnom iskaznicom Republike Hrvatske, svoje državljanstvo Bosne i Hercegovine mogu dokazati osobnom iskaznicom izdanom od nadležnog organa BiH, te se takve osobe ne mogu i ne smiju smatrati strancem', kazao je Grubeša pozivajući na promjenu sporne odluke.

U BiH je od početka epidemije do srijede potvrđeno 2336 slučajeva zaraze, a u posljednja 24 sata bilo je 18 novozaraženih od čega 14 na teritoriju RS a četiri na području Federacije BiH. Od posljedica zaraze koronavirusom u BiH su preminule 132 osobe.