UNATOČ PANDEMIJI

U Queenslandu stotine tisuća stanovnika na biralištima

28.03.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Stotine tisuća stanovnika sjeveroistočne australske države Queensland u subotu je izišlo na birališta u sklopu lokalnih izbora, premda su u ostatku zemlje zabranjena velika okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Za nove gradonačelnike ili vijećnike glasa oko 1,8 milijuna žitelja Queenslanda ili oko 55 posto birača s pravom glasa.

Neki su osobno došli na birališta, a dio ih je glasao putem pošte ili telefonom. Istodobno se održavaju i izbori za dva zastupnička mjesta u parlamentu.

Do subote poslijepodne izlaznost je na nekim biračkim mjestima bila slabija, kazao je novinarima gradonačelnik Brisbanea, Adrian Schrinner.

"Na većini biračkih mjesta koje sam vidio bilo je vrlo tiho ... Ondje nema stvarnoga socijalnog kontakta", rekao je Schrinner, koji se ponovno kandidira u najmnogoljudnijem lokalnom vijeću u toj državi.

Premijerku Queenslanda Annastaciju Palaszczuk kritizirali su jer nije odgodila održavanje izbora usred krize s koronavirusom.

Ravnateljica Odjela za zdravstvo Queenslanda, Jeannette Young biračima je poručila da "što prije uđu i iziđu s biračkog mjesta".

"Ako ste bolesni, ostanite kod kuće, ali kad iziđete vani održavajte udaljenost od 1,5 metra", poručila je biračima.

  • +21
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: SANJEEV GUPTA

U Australiji je glasanje obvezno čak i za vrijeme pandemije, a zbog neizlaska na izbore pojedinci mogu biti kažnjeni sa 133 dolara.

Izborno povjerenstvo države Queensland od birača je zatražilo da sa sobom ponesu vlastite kemijske olovke te da obvezno koriste raspoloživa sredstva za dezinfekciju.

Liječnici su im savjetovali nošenje maski na biračkim mjestima.

Službene brojke kažu da je broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u toj je državi od jučer porastao za 70 i sad ih je ukupno 625.

Australija je u subotu pojačala provedbu pravila o socijalnom distanciranju u nastojanju da se suzbije prijenos koronavirusa. Primjenjuju se novčane kazne, zatvaraju se javne i ostale plaže, a prijeti se i strožim mjerama ako se ljudi ne budu pridržavali preporuka da ostanu kod kuće.