plameno ljeto

U posljednja 24 sata čak 232 vatrogasne intervencije u Hrvatskoj

09.08.2022 u 18:54

Bionic
Reading

U posljednjih 24 sata Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je 232 vatrogasne intervencije, od kojih je 109 intervencija požara otvorenih prostora, a u kojima je zahvaćeno oko 80 hektara površine, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica, prenosi N1

Požar na Zrću lokaliziran je u 7:12 sati. Na intervenciji je sudjelovalo oko 50 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz Ličko-senjske županije i 14 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz Zadarske županije te 2 vatrogasca s jednim vozilom iz IVP Zadar. Djelovao je i 1 kanader.

“Požar je bio dosta jak, a u jednom trenutku je zbog jake bure zaprijetio i prometnici između Novalje i Kolana što smo brzo riješili. U suradnji sa policijom uskoro će se jedan trak pustiti u promet”, kazao je županijski zapovjednik VZ Ličko-senjske županije Zvonimir Lonačarić, javlja N1.

Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo u Dnevniku N1 televizije kazao je da je evakuacija odrađena fenomenalno.

“S obzirom na to da je klijentela bila u živoj aktivnosti, i organizatori i vlasnici klubova bili su spremni i organizirani. U pola sata je bilo potrebno evakuirati desetak tisuća mladih ljudi, bilo je organizirano, blokirani su taxiji i evakuacija se vršila pješice, kako ne bi došlo do bježanja kroz šumu. Akcija je provedena fenomenalno”, rekao je Dabo.

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Požar kod Crikvenice

Požar na području Crikvenice pod kontrolom je vatrogasaca. Danas u 03:14 sati JVP Rijeka zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju sve raspoložive snage.

Požar je i dalje aktivan, ali pod kontrolom vatrogasaca.

  • +15
Požar u Crikvenici Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Požar u Istri

Požar u Istri na području Poreča stavljen je pod kontrolu vatrogasaca.

“Požar na području Poreča za koji smo dobili dojavu u 00:28 sati, lokaliziran je u 4:15 te ugašen u 5:30 sati. Gašenje požara je bilo vrlo zahtjevno zbog teško pristupačnog terena i bilo je nemoguće gasiti vatrogasnim vozilima. U jednom trenutku je vjetar promijenio smjer te su vatrogasne snage u mjestu Heraki branile kuće”, rekao je zapovjednik JVP Poreča Denis Matošević.

U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Poreč, DVD Plamen Višnjan, DVD Castrum Sv. Lovreč i Vitis Vižinada.

Dva aktivna požara

Aktivan je požar otvorenog prostora na lokaciji Surdup u Šibensko-kninskoj županiji gdje su upućena 2 Air Tractora, a vatrogasne snage se zbog nepristupačnosti terena probijaju pješke.

“Jučer smo poslije grmljavinskog nevremena dobili dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Podinarja gdje gori hrastova i borova šuma. Upućeno je 15 vatrogasaca i očekujemo pomoć jednog kanadera”, rekao je zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić.

U slučaju jačanja požara, u pripravnosti su vatrogasne snage Vatrogasne zajednice Istarske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

Izvor: Cropix / Autor: Maja Bišćan

Na području Splitsko-dalmatinske županije aktivan je požar na području Brela, Bukovac za koji je ŽVOC Split zaprimio 8. kolovoza u 18:27sati. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na neprocijenjenoj površini. Tijekom jutra zatraženo je angažiranje helikoptera Mi8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme na požarište.

“Zatraženo je angažiranje helikoptera za prijevoz vatrogasaca no zbog bure je desantiranje onemogućeno. Jučer smo imali jako puno požara zbog grmljavinskog nevremena”, rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Ivica Kovačević.

Dodao je i kako je su na području Muća uslijed 4 udara munje istovremeno na svim mjestima izbili požari.