požarna sezona

[FOTO/VIDEO] Vatrogasci imaju pune ruke posla: Gori kod Zadra, na Dugom otoku i Ugljanu, kod Knina, iznad Brela...

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 09.08.2022 11:21
  • Objavljeno 09.08.2022 u 11:21
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Prema izvješću Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), vatrogasci u priobalju imaju pune ruke posla, brojne su požare ugasili, a mnogi su još aktivni - od Primorsko-goranske županije do Splitsko-dalmatinske

Požar otvorenog prostora na području Hreljina - iznad pružnog prijelaza, ugašen je 8. kolovoza navečer, a ugašen je i jedan na području Crikvenice, no sada gori na šumovitom predjelu na brdu Kotor gdje su vatrogasci ponovno na intervenciji.

U mjestu Heraki vatrogasci branili kuće

Požar u Istri, na području Poreča, koji je planuo iza ponoći, lokaliziran je u 4:15 te ugašen u 5:30 sati.

"Gašenje požara je bilo vrlo zahtjevno zbog teško pristupačnog terena i bilo je nemoguće gasiti vatrogasnim vozilima. U jednom trenutku je vjetar promijenio smjer te su vatrogasne snage u mjestu Heraki branile kuće", rekao je zapovjednik JVP Poreča Denis Matošević.

  • +15
  • +12

Požar u Crikvenici

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Poreč, DVD Plamen Višnjan, DVD Castrum Sv. Lovreč i Vitis Vižinada.

Požar koji se 6. kolovoza sa područja Tulove Grede-Lovinac proširio na područje Zadarske županije i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći na 9. kolovoza na dežurstvu su bila DVD-a Jasenice i Obrovac.

Požar na Dugom otoku pod nadzorom gasitelja, na Ugljanu još plamti

Požar otvorenog prostora na Dugom Otoku, koji je jučer planuo na brdu Zaglav, pod nadzorom je gasitelja, a u tijeku je sanacija požarišta.

Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri kanadera, Air tractor te ukupno 32 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, SIVP Dugi Otok i DVD Sali.

Zadarski vatrogasci primili su i dojavu o požaru na otvorenom prostoru na Ugljanu, Kali koji je i sada aktivan. Požarom je zahvaćena trava, makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair CL 415, te vatrogasci iz SIVP Kukljica, DVD-a Kali, Tkon i Preko.

  • +6
  • +3

Gašenje požara na području Plovanije u Zadru

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

Gori i u Podinarju

ŽVOC Šibenik u ponedjeljak je primio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Polače, u Podinarju.

Požarom je zahvaćena makija i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara u jutarnjim satima upućena su dva Air tractora, a na terenu su JVP Knin, DVD Knin i Kijevo sa 15 vatrogasaca i 6 vozila. Radi vremenskih uvjeta sa požarišta su povučeni Air Tractori, a upućena su dva kanadera.

Požar je aktivan, a vatrogasne snage se zbog nepristupačnosti terena probijaju pješke.

Slično je i na Biokovu, na području iznad Brela gdje je požar izbio u ponedjeljak predvečer.

"Zatraženo je angažiranje helikoptera za prijevoz vatrogasaca no zbog bure je desantiranje onemogućeno. Jučer smo imali jako puno požara zbog grmljavinskog nevremena", rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Ivica Kovačević.

Dodao je i kako je su na području Muća zbog četiri udara groma istovremeno na svim mjestima izbili požari.

Kanader u akciji

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković

U Muću, Dicmu i na Braču požari ugašeni

Na požaru otvorenog prostora na području Muća, za koji je ŽVOC Split dobio dojavu u 14,23 sati bila je zahvaćena trava, makija na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Air tractor te ukupno 18 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Sinj i DVD Muć. Požar je ugašen.

Na intervenciji gašenja požara na području Dicma, Kruštva, sudjelovao je protupožarni helikopter te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz JVP Sinj i DVD-a Sinj, Dugopolje, Trilj i Sveti Jakov-Dicmo. Požar je lokaliziran u 18,15 sati, a tijekom noći DVD Sveti Jakov Dicmo sa četiri vatrogasca i jednim vozilom radilo je sanaciju požarišta. Požarom je bila zahvaćena trava, makija na površini od 40 ha.

Požar otvorenog prostora na području Brača ugašen je u 20,33 sati. Požarom je bila zahvaćena gusta borova šuma na površini od 0,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je protupožarni helikopter koji je prevozio spremnik sa vodom (krušku) te ukupno 9 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD Supetar.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!