nezadovoljstvo u susjedstvu

U Beogradu i Podgorici prosvjedi zbog rezolucije, skandira se Mladiću i Rusiji

23.05.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Stotinjak pristaša prosrpske desnice okupilo se u četvrtak ispred zgrade crnogorske vlade u Podgorici prosvjedujući zbog podrške Crne Gore rezoluciji o Srebrenici koju je usvojila Opća skupština UN-a. Na ulicama Beograda je pak uočena povorka od nekoliko desetaka automobila sa srpskom zastavom u znak nezadovoljstva zbog usvajanja rezolucije

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Blic javlja da je na ulicama Beograda uočena povorka od nekoliko desetaka automobila sa srpskom zastavom u znak nezadovoljstva zbog usvajanja rezolucije. Na glavnim prometnicama u Beogradu zbog toga se stvaraju gužve.

Crna Gora je pak među zemljama koje su glasale za rezoluciju nakon što je podnijela amandman kojim se ponavlja da je krivnja genocida individualizirana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini.

Prosvjednici u Podgorici nosili su zastave Srbije, Kraljevine Crne Gore i zastave Rusije, te su skandirali Ratku Mladiću i Rusiji i uzvikivali “izdaja”.

U obraćanju uoči usvajanja rezolucije jedan od organizatora prosvjeda Zdravko Nišavić, predsjednik NVO Miholjski zbor, bliskog Srpskoj pravoslavnog crkvi, kazao da će u petak, ukoliko se rezolucija usvoji, ispred vlade biti organiziran još veći prosvjed.

“Mi Srbi nismo genocidan narod, mi nismo narod koji bi nekom učinio nešto nažao“, kazao je Nišavić.

Glasanje Crne Gore za usvajanje rezolucije je, prema njegovim riječima, opasan čin.

  • +3
Opća skupština UN-a: Glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici Izvor: Profimedia / Autor: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

"Imamo potpunu svijest kroz šta su prošli naši sugrađani Bošnjaci i Muslimani i najdublje poštovanje za srebreničke žrtve. Sve žrtve zaslužuju pravdu. Kao pripadnici srpskog naroda nećemo dopustiti da se zločin u Srebrenici označava genocidom jer genocid predstavlja sistematski plan da se istrijebi cijeli narod", kazao je Nišavić.

Tijekom prosvjeda veliki broj interventnih policajaca raspoređen je u centru Podgorice gdje se i nalazi zgrada crnogorske vlade.

Sličan prosvjed je prosrpska i prosruska desnica održala u srijedu, ali mu kao ni danas nisu nazočili značajniji političari.

Nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić ranije najavio da će Crna Gora podržati Rezoluciju o Srebrenici, na inicijativu predsjednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića i prosrpske i proruske koalicije Za budućnost Crne Gore u parlamentarnu proceduru predana je i Rezolucija o Jasenovcu kojom se osuđuju zločini u tom logoru nad Srbima, Romima i Židovima.

Zagreb je tim povodom Crnoj Gori uputio prosvjednu notu, pozivajući je da žrtve Jasenovca ne koristi u dnevnopolitičke svrhe, te je upozorio da bi eventualno usvajanje te rezolucije moglo usporiti crnogorski put ka punopravnom članstvu u EU.

sve osim nogometa