JEDINI KRŠĆANIN U VLADI

U Pakistanu ubijen ministar za vjerske manjine

02.03.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Nepoznate osobe otvorile su vatru i ubile u srijedu pakistanskog ministra za vjerske manjine, kršćanina Šahbaza Bhatija, u Islamabadu, objavljeno je iz bolničkog izvora

'Pucali su na njega, a preminuo je nakon dolaska u bolnicu', izjavio je liječnik Azmatulah Kureši, glasnogovornik jedne od najvećih bolnica u Islamabadu. Ministar je bio jedini kršćanin u pakistanskoj vladi, a u posljednje vrijeme zalagao se za promjene u zakonu koji dopušta izricanje smrtne kazne za vrijeđanje islama ili proroka Muhameda.

Taj zakon ima korijene u kolonijalnom zakonodavstvu iz 19. stoljeća kojim se htjelo zaštititi vjerske objekte, a 1980-ih, u vrijeme vladavine Zia ul Haka, dobio je na snazi zbog islamizacije zemlje. Liberalni krugovi u Pakistanu i skupine za ljudska prava naglašavaju da je taj zakon diskriminirajući prema manjinama te da se presude donose na temelju upitnih svjedočenja.

Smrtna kazna po tom zakonu još nikada nije dosuđena i većina optužbi je odbačena nakon priziva, ali razjareni vjernici ubili su mnogo ljudi koji su došli pred sud zbog nepoštivanja islama.