ULOŽENO 600.000 KUNA

U osječkom KBC-u otvoren odsjek za pripravu citostatskih lijekova

25.03.2015 u 14:50

Bionic
Reading

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) u srijedu je otvoren Odsjek za pripravu citostatskih lijekova bolničke ljekarne, u čije je opremanje i uređivanje uloženo oko 600.000 kuna

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je kako se radi o laboratoriju za centralnu pripravu citostatika, jednom od prvih u Hrvatskoj i regiji, gdje se na poseban način podiže kvaliteta pripravaka i razina sigurnosti pacijenata, te postižu velike uštede u raspolaganju otpadom koji nastaje pri spravljanju citostatskih pripravaka.

Varga je u osječkom KBC-u obišao i odjele za gastroenterologiju i plućne bolesti, a ambulanti za pulmoskopiju i bronhoskopiju predao novi bronhoskop koji je nabavilo Ministarstvo. Najavio je da će osječki KBC ove godine nabaviti dva CT uređaja i novi linearni akcelerator.

Sanacijski upravitelj KBC-a Sven Kurbel ocijenio je otvaranje novog laboratorija velikim iskorakom bolničke ljekarne koja će pripremati citostatske lijekove u skladu s europskim standardima, što je poseban problem u svakodnevnom radu svih velikih bolnica.

Kurbel je izvijestio da su zahvaljujući provedbi 'Programa plus' liste čekanja u KBC-u smanjene za gotovo 50 posto, posebice liste za koronarografiju i endoskopske preglede.

Na novinarski upit Varga je odbacio tvrdnje u medijima da su najavljene promjene čelnih ljudi klinika i zavoda u bolnicama zapravo čistke kako bi na vodeća mjesta postavio ljude koji će raditi u skladu s njegovim prioritetima.

Netko je izmislio takvo tumačenje, rekao je Varga ustvrdivši da je ograničavanje mandata šefova klinika i zavoda na dva puta po četiri godine u skladu s demokratskim stečevinama Hrvatske.

'Ograničen je mandat predsjednice države i Vlade te svih rektora i dekana Sveučilišta, pa nema razloga da imamo vječne funkcije u sustavu zdravstva, što nije u skladu s demokratskim tekovinama', kazao je Varga.

Odbacio je optužbe da iza toga stoji želja za čistkama te ustvrdio da se time nastoji osigurati da 'kontinuirano na raspolaganju imamo kadar koji prema stručnosti, kompetencijama i vještinama zna rukovoditi osobama i poslovnim procesima na odjelima'.