podržala županija

U Opatiji će se graditi novi Dom zdravlja vrijedan više od 4 milijuna eura

16.02.2023 u 19:27

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županijska skupština u četvrtak je jednoglasno poduprla projekt novog županijskog Doma zdravlja u Opatiji, vrijedan 4,1 milijuna eura, koji će obuhvatiti obnovu zgrade na novoj lokaciji i izgradnju povezane dodatne zgrade

Županija je prodala staru zgradu Doma zdravlja u Opatiji i tim će novcem obnoviti zgradu na drugoj lokaciji, koja je u vlasništvu grada Opatije.

Zamjenik župana Vojko Braut rekao je da će u zgradi biti objedinjene usluge Doma zdravlja i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a obvezu uređenja i proširenje kapaciteta parkirališta preuzeo je Grad Opatija.

Javna nabava za projektiranje je spremna, a radovi će početi u prvom kvartalu 2024. godine.

Županijska skupština prihvatila je i Program mjera za razvoj poduzetništva u županiji do 2025., a mjere su usmjerene na mikro i male poduzetnike. Poticat će se edukacije, razvoj i komercijalizacija inovacija, sufinanciranje troškova opreme prerađivačke djelatnosti i razvoj turizma.

Izvješće o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti predstavila je pročelnica Silvia Hunjadi Korošec. Istaknula je da je u tijeku 56 specijalizacija kroz sustav Doma zdravlja PGŽ od kojih 22 iz obiteljske medicine te se predviđaju dodatne 22 specijalizacije do 2024.

Župan Zlatko Komadina naglasio je da specijalizacija stoji više od 130 tisuća eura i traje četiri godine te se sve specijalizacije financiraju iz županijskog proračuna, a državna potpora je izostala, kao i plan za razdoblje nakon odlaska ugovornih liječnika u mirovinu.

Županija  kao zakonsku obvezu ima do 25 posto ordinacija u sklopu Doma zdravlja, ali je sada na 45 posto, a nastavi li se isti tempo nakon odlaska ugovornih liječnika u mirovinu, preuzet će sve ordinacije, rekao je Komadina.