oprez na mrežama

Prevarena tvrtka u Opatiji: Zbog lažnog e-maila ostali bez 25 tisuća eura, pokušali su im ukrasti i više

03.01.2023 u 18:38

Bionic
Reading

Opatijska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu tvrtke sa šireg opatijskog područja

Naime predstavnica oštećene tvrtke je zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te je link koji joj je dostavljen vodio na stranice banke. Nakon što je ažurirala aplikaciju putem mobitela zaprimila je dvije lozinke koje je potom upisala u dostavljeni link. Ubrzo zatim kontaktirali su je iz banke s upitom je li kreirala inozemnu transakciju na iznos od 44.000 eura na određeni račun, a nakon izjave da takav nalog nije kreirala, transakcija je blokirana. Međutim kasnije istoga dana bila je obaviještena iz banke kako je ipak obavljena novčana transakcija od 25.000 eura na štetu navedene tvrtke, a koju nisu uspjeli spriječiti.

Kako ne biste postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima policija savjetuje da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke s bankovnih kartica.

Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te se u slučaju primanja sumnjive e-pošte, putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima vaše banke.