LE FIGARO

U 'novoj Europi' kapitalizam se servira sirov

  • Autor: J. T.
  • Zadnja izmjena 09.01.2010 10:16
  • Objavljeno 09.01.2010 u 08:00
Jesetra - riba od koje se dobija kavijar

Jesetra - riba od koje se dobija kavijar

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa Press

Često se može čuti mišljenje da u prostoru komunikacije između starijih i novih članica Europske unije nedostaje još mnogo kvalitetnog dijaloga, da olako prevladavaju uvriježena mišljenja i stereotipi (s obiju strana!) te da integraciju novih članica ne prati nikakav kvalitetni program upoznavanja naroda i narodnosti

Na tragu tog manjkavog međusobnog poznavanja, a povodom dvadesete godišnjice pada Berlinskog zida, novinar francuskog dnevnog lista Le FigaroFrançois Hauter kreće na turneju po novim članicama EU-a, od Estonije do Bugarske, koju predstavlja u formi putopisa nazvanog 'Moje putovanje po novoj Europi'.

Iako bi se pokušaj približavanja, primjerice, rumunjske ili češke stvarnosti 'zapadnjačkom' čitatelju mogao predstaviti kao hvalevrijedan iskorak, krajnji rezultat Hauterovih putopisnih bilješki je posve upitan. Naime, autor započinje svoje putovanje s jasno formiranim stavovima o putovanju u 'onu drugu Europu', najavljujući 'zaranjanje u nepoznato' i raspletanje raznih 'gordijskih čvorova'. Već, dakle, na terminološkoj razini, anakroni pojmovi poput 'stara i mlada Europa' govore da bi serija reportaža iz Le Figaroa bila možda zahvalnija za kakvu postkolonijalnu studiju ili razotkrivanje etnocentrističke pozicije, dok bi se mnogo teže mogla smatrati nekim ozbiljnijem pokušajem u premošćivanju kulturalnih razlika i doprinosu kvalitetnom dijalogu među nacijama.

S jedne strane, neprestano spominje sveopće razočaranje uređenjem Europske unije i njezinom slabom regulativnom moći te opće rasipanje europskog ideala nadnacionalnog zajedništva, dok se 'nova Europa' nanovo prezentira kao kakva terra incognita, izgubljena u nerazriješenim povijesnim sukobima i neefikasnim i nepravednim društvenim uređenjima.

Novice.siol.net

Novice.siol.net

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ljubljana grad-razglednica

Tako u reportaži pomalo smiješno naslovljenoj 'Ljubljana, tako prirodno europska' (Ljubljana, si naturellement européenne) autor govori o glavnom gradu Slovenije kao o gradu-razglednici mlake, mirne i savršeno prilagođene 'nove Europe' sa svojim klasicističkim fasadama, božićnim sajmovima i elegantnim dućanima. Dok u slučaju Hrvatske, posve neodgovorno, dakle bez ikakvog konkretnog izvora, navodi da se većina stanovništva protivi ulasku u EU.

Autor zapravo stalno izvodi brzopotezne zaključke na svojoj turneji po novim članicama EU-a - o masovnom rasipanju stanovništva i deziluziji europskim sustavom, o sustavnom uništavanju srednje klase kao osovini modernog društva, a većinu ih prenosi i varira bez prave kontekstualne ili povijesne osnove.

Stoga redovito navodi primjere koji više služe kao potvrda njegovih osobnih uvjerenja, a manje kao relativno objektivni uvid u društvena uređenja novih članica EU-a. U slučaju Poljske citira primjer radničkih prava kada su sindikati Telekomunicaja Polska zatražili od generalnog direktora Macijea Wituckija naknade zbog teških posljedica procesa privatizacije, poput onih koje je dodijelio France Telecom, a dobili su sljedeći odgovor: 'Mi nismo mlakonje! Nećete dobiti ni lipe!' Kad govori o rumunjskoj stvarnosti, govori uglavnom o tiraniji trash i tabloidnih medija koji su uspjeli izgurati one ozbiljne i analitičke. Komentirajući život u Sofiji govori o užasnutim europskim diplomatima koji svakodnevno svjedoče ruskom društvenom modelu, u kojem se stalno produbljuje razlika između ultra bogate manjine koja pije francuski šampanjac i jede iranski kavijar te siromašne većine te citira neformalne diplomatske izjave poput: 'Ne želimo ruski model unutar Europske unije!'

U seriji kićenih figura navodi da se u Rumunjskoj, kao i u većini središnje Europe, kapitalizam servira sirov te se obrušava se na ljudske glave poput kokosovog oraha. Tvrdi da su zemlje istočne Europe skupo platile svoju fascinaciju Amerikom Georgea Busha i modelom neoliberalnog kapitalizma, dok posve mlako spominje nedostatak ikakve koherentne europske inicijative na planu socijalne politike ili slabo kontroliranje ulaska europskih banaka na prostor novih članica, koji se u doba ekonomske krize pokazao kao potez s nizom loših posljedica.

Dakako, na primjeru dotične reportaže iz Le Figaroa, dnevnih novina tradicionalno i neuvijeno naklonjenih desnoj političkoj struji, ne valja generalizirati i izvlačiti zaključke o neupućenim zapadnjačkim medijima ili o nekom dubokom nerazumijevanju između starih i novih članica EU-a, no očito je da i dalje postoje, lingvistički rečeno, mnogi šumovi u komunikacijskom kanalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi