oluja hans

U Norveškoj se urušio važan željeznički most

14.08.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Željeznički most Randklev u Ringebuu u Norveškoj srušio se u rijeku nakon oluje koja je prouzročila veliku štetu na infrastrukturi. Srednji dio mosta preko kojeg prolazi linija Dovre koja povezuje Oslo i Trondheim, skliznuo je u rijeku Lågen u ponedjeljak ujutro

Oluja Hans zahvatila je južni dio zemlje i uzrokovala rekordno visoke razine rijeka, odrone i masovne evakuacije. Državna tvrtka za željezničku infrastrukturu Bane Nor priopćila je da istražuje razmjere štete na 172,5 metara dugom čeličnom mostu izgrađenom 1957. godine. Željeznička kompanija priopćila je da ne zna kada će se most, koji je u trenutku pada bio zatvoren iz sigurnosnih razloga, ponovno otvoriti te da je šteta nastala i na drugim dijelovima pruge.

Upravitelj pruge Sigbjørn Korsgård rekao je da 'nema opasnosti da most ode niz rijeku', ali i dodao da ga 'žele izvući iz vode što je prije moguće kako bi osigurali protok vode u Lågenu i kako bi mogli vratiti most na svoje mjesto'.

Stari željeznički most uz njega, koji je pretvoren u cestovni, ostao je stajati, ali će neko vrijeme biti zatvoren. Korsgård je rekao da su u procesu ograđivanja područja i postavljanja ograde na tri ceste koje vode do mosta. Za utorak su na tom području prognozirani jaki pljuskovi, zbog čega će uvjeti biti još teži.

“Zahtjevno je. U Lågenu je još uvijek veliki protok vode, a teren je zasićen vodom, pa je to zahtjevna situacija”, rekao je Korsgård.

Željeznički mostovi podvrgavaju se generalnom pregledu svakih šest godina, priopćila je željeznička kompanija, dodajući da je most Randklev posljednji put provjeren 2019., a da je 2021. pjeskaren i obojan.

Most Randklev Izvor: EPA / Autor: Lars Skjeggestad Kleven