nakon oluje

U parku Maksimir oštećeno oko 400 stabala, nije siguran za posjetitelje

09.08.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Prekjučer je završio rok za prijavu štete od olujnog nevremena. U Zagrebu je podneseno ukupno 6285 prijava zbog štete na građevinama, osobnim vozilima i poljoprivrednim površinama, a obrađeno ih je 63 posto, odnosno više od 4000. Među oštećenim površinama je i park Maksimir

Park Maksimir u nedavnom olujnom nevremenu izgled je promijenio u trenu. 'Do sada procjenjujemo da je nepovratno oštećeno oko 400 stabala. Što znači da su ili potpuno prelomljena te je nužno njihovo uklanjanje ili su izvaljena potpuno iz korijena', objašnjava Lana Jelić, stručni savjetnik, biolog u javnoj ustanovi Maksimir, piše HRT.

Pravila nema - stradala su i višestoljetna i mlada stabla, različitih vrsta na različitim lokacijama, a što se tiče sanacije posla još ima. Park nije siguran za posjetitelje, no unatoč upozorenjima mnogi dolaze. I prije i nakon olujnog nevremena gospodin Ranko tu je sa svojom ljubimicom barem jednom dnevno.

  • +23
Nezapamćeno nevrijeme u Zagrebu: Vjetar nosio krovove Izvor: Pixsell / Autor: Lovoro Domitrovic/PIXSELL

'Moja ljubimica ima dnevnu potrebu doći u Maksimir, prošetati i obaviti što treba. To je prekrasno mjesto', ističe gospodin Ranko za HRT. Posljedice nevremena bit će vidljive još dugo. 'Za stabla koja su porušena, ako ima mjesta i ako dozvoljava prostor i šuma, vršit će se zamjenska sadnja, ali nekolicina koja se srušila su baš preko 100 godina starosti i to je ono što mi ne možemo nadoknaditi u našem životnom vijeku', istiće Lana Jelić. Ulazak u park barem do jeseni i dalje će biti - na vlastitu odgovornost.