IZVJEŠĆE O EPIDEMIJI

U Njemačkoj bakterija E. coli ubila 21 osobu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2011 19:56
  • Objavljeno 05.06.2011 u 18:52
e coli virus staklo

e coli virus staklo

Izvor: tportal.hr / Autor: Luke Jerram

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvješću koje je u nedjelju objavilo Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

U zemljama Europske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom Escherichiom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC.

Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, sa 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a.

U odnosu na dan ranije, ECDC je u nedjelju izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Švedska je usto u nedjelju, nakon objavljivanja ECDC-ova izvješća, izvijestila o jednom novom slučaju zaraze ECEH-om, čime se ukupni broj osoba pogođenih epidemijom u toj zemlji popeo na 47 (32 ECEH-a i 15 HUS-a), po švedskom Institutu za kontrolu prenosivih bolesti (Smittskyddsinstitutet).

Još se ne zna što je izvor zaraze ovom bakterijom, ali je njezin soj Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala kao rijedak oblik bakterije Escherichie coli pod oznakom 'O104:H4'. Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi