USPRKOS SLOVENIJI

U NATO-u vjeruju da će RH u travnju postati članica

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2009 15:30
  • Objavljeno 26.02.2009 u 15:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Martin Erdmann izrazio je u četvrtak u Sloveniji svoj optimizam u pogledu mogućnosti da Hrvatska na idućem summitu NATO saveza povodom njegove 60. obljetnice bude prisutna u statusu punopravne članice, unatoč komplikacijama s mogućim referendumom koji je potaknut u Sloveniji.

"Sve članice NATO-a zabrinute su zbog mogućnosti da proces neće biti okončan na vrijeme, ali još uvijek sam optimist i vjerujem da će na sljedećem summitu u NATO ući i Hrvatska i Albanija", rekao je Erdmann na konferenciji za tisak povodom početka dvodnevne konferencije o NATO-u i njegovoj budućoj ulozi, koja je započela na Brdu kod Kranja. On je dodao da "mogućnosti da se proces ratifikacije dovrši na vrijeme postoje".

Upitan o tome do kada bi Slovenija trebala poslati ratificirani pristupni prokol za Hrvatsku depozitaru Atlantske povelje SAD-u Erdmann je rekao da ne može govoriti o rokovima, te da je komplikacija s referendumom unutarnja stvar Slovenije jer je NATO savez, kako je objasnio, savez demokratskih država u kojoj svaka od njih ima svoju proceduru.

"Uvjereni smo da će taj proces na kraju biti završen, te da će i Hrvatska i Albanija postati punopravne članice NATO saveza", rekao je Erdmann.

Slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič rekla je da slovenska vlada podržava ulazak Hrvatske u NATO, ali i da izražava potporu ostalim državama u regiji da uđu u tu integraciju.

"Članstvo u NATO savezu osigurat će mir i stabilnost na zapadnom Balkanu", rekla je slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!