SUPROSTAVLJENE STRANE

U Moskvi se okupile tisuće Putinovih protivnika i pobornika

04.02.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Oko 11.000 protivnika i 35.000 pristaša ruskog premijera Vladimira Putina okupilo se u subotu u Moskvi, sat prije službenog početka dviju odvojenih manifestacija, objavila je policija u ruskoj prijestolnici

Treća velika manifestacija oporbe u Moskvi protiv ruskog premijera, nakon skupa u prosincu, predstavlja ključni test za neujednačenu političku koaliciju i predstavnike kulture i medija, pošto kampanja za predsjedničke izbore 4. ožujka službeno počinje u subotu. Oporba želi pokazati odlučnost i nada se okupiti 50.000 ljudi na mimohodu u središtu Moskve.

Policija ja procjenu broja okupljenih objavila na svojoj internetskoj stranici a organizatori dviju manifestacija nisu iznijeli svoje procjene. Za sada nema informacija iz neovisnog izvora. Podaci protivnika i policije obično se bitno razlikuju tijekom skupova protiv Vladimira Putina, dok se procjene snaga sigurnosti i organizatora manifestacija potpore ruskom režimu uglavnom poklapaju.

Organizatori skupa skloni vlasti pozivaju na manifestaciju protiv oporbe, optužene da želi organizirati revoluciju u Rusiji. Organizatori, koji tvrde da su neovisni od vlasti, žele okupiti između 15.000 i 50.000 ljudi.