SURADNJA SA SULTANATOM

U MORH-u potpisan sporazum o obuci omanskih pilota

05.03.2014 u 19:33

Bionic
Reading

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) danas je potpisan sporazum s Oružanim snagama Sultanata Oman o obuci omanskih pilota u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani (HRZ PZO), priopćeno je iz MORH-a

Sporazum je u ime Sultanata Oman potpisao načelnik za obuku, brigadir Salim Mohamed Salim Almiqbali, a u ime MORH-a zapovjednik HRZ PZO brigadni general Dražen Šćuri.

'Sporazum s Omanskim ratnim zrakoplovstvom vrlo je važan za HRZ jer prvi put dobivamo veću grupu pilota, a školovanje će se odvijati na engleskom jeziku', istaknuo je general Šćuri.

Prema potpisanom sporazumu, Oružane snage RH provest će obuku omanskih pilota u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku.

U obuci će sudjelovati 16 omanskih studenata te dva nastavnika letenja, a predviđeno je da će obuka trajati od ožujka do kraja prosinca ove godine.

Predviđeno je da skupina studenata i nastavnika letenja iz Omana u Zadar stigne 9. ožujka, a studenti bi bili smješteni u Pilotskoj školi u Zemuniku.

Prema prihvaćenom planu obuke, omanski studenti će proći temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M u okviru 150 sati letenja.

Obuka će obuhvatiti šest cjelina - temeljno i akrobatsko letenje, instrumentalno navigacijsko letenje, vizualno navigacijsko letenje, temeljno noćno letenje, noćno navigacijsko letenje u vizualnim uvjetima i grupno letenje u formaciji dva aviona.

Također, u pripremnom razdoblju studenti i nastavnici letenja iz Omana proći će obuku preživljavanja u zimskim uvjetima i teoriju padobranskog skoka.