MEĐU NJIMA I 17-MJESEČNO DIJETE

U mjesec dana 25 pogubljenja u Obali Bjelokosti

11.08.2011 u 18:51

Bionic
Reading

U Obali Bjelokosti je u mjesec dana pogubljeno 26 ljudi po brzom postupku, obznanili su Ujedinjeni narodi u četvrtak i naglasili da su u pogubljenjima sudjelovali pripadnici nove vojske predsjednika Alassanea Ouattare

Od 11. srpnja do 10. kolovoza otkriveno je '26 izvansudskih, brzih i samovoljnih pogubljenja i 85 samovoljnih uhićenja i ilegalnih zatočenja', rekao je Guillaume Ngefa zadužen za ljudska prava u UN-ovoj misiji. On je rekao da su u brojnim kršenjima ljudskih prava sudjelovali uglavnom pripadnici Republikanskih snaga (FRCI).

Dvadeset i šest pogubljenih, među kojima i jedno 17-mjesečno dijete, ubijeni su u selima oko Abidjana, Duekoue i Daloa, predjelima u kojima žive brojni pobornici bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa.

Pogubljenja se pripisuju 'pripadnicima FRCI-a i članovima bratstva Dozosa' (tradicionalni lovci) koji ih podržavaju. U Abidjanu je pronađeno 8 masovnih grobnica, rekao je Ngefa koji nije mogao precizirati broj pokopanih.

Vojska FRCI, sastavljena uglavnom od bivših pobunjenika, uz pomoć Francuske 11. travnja je uhitila Laurenta Gbagboa nakon četiri mjeseca postizborne krize i dva tjedna rata. Republikanske snage su od tada ime nove vojske u kojoj su se ujedinile bivše zaraćene strane.

Posljednjih mjeseci se sigurnosno stanje bitno popravilo, posebice u Abidjanu, ali pripadnici FRCI-ja su redovno optuženi za pogubljenja, nasilje i krađe. U krizi nastaloj odbijanjem Gbagboa da prizna poraz na predsjedničkim izborima u studenom 2010. poginulo je najmanje 3.000 ljudi.