SJEĆANJE NA VUKOVAR '91.

U Koloni sjećanja i 50-metarska hrvatska zastava

11.11.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara '91. godine, koje počinje danas konferencijom Zajednice povratnika Hrvatske na temu '20 godina progonstva s vukovarskog područja', bit će Kolona sjećanja koja će ulicama grada heroja proći 18. studenog. Pozornost sudionika kolone svakako će zaokupiti i 50-metarska hrvatska zastava

Izrađena još 1995. godine, kada se nakon vojno-redarstvene akcije Oluja očekivalo da će vojnom akcijom biti oslobođeno i hrvatsko Podunavlje te 50 metara duga i četiri metra široka hrvatska zastava biti postavljena na povijesni Vodotoranj u Vukovaru, dočekala je trenutak kad će biti predstavljena i Vukovarcima.

U Koloni sjećanja, koja će biti središnji komemorativni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koja se održava pod geslom 'Hrabri ljudi', vukovarskim ulicama pronijet će je mlade mažoretkinje.

'Zastavu smo još u vrijeme progonstva šivali u Zagrebu i imala je dimenzije rađene prema visini Vodotornja, jer smo je namjeravali postaviti tamo nakon povratka u Vukovar', ispričao je Vukovarac Jure Marić koji je zastavu nedavno predao gradonačelniku Željku Sabou

Zastava je do sada samo jednom viđena u javnosti, i to na jednoj odbojkaškoj utakmici, pa je cijelo vrijeme bila spremljena i čekala pravu priliku za predstavljanje i u Vukovaru. 'Ona je doista nešto posebno i impozantno, a Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno 20. obljetnica pada grada, idealna je prilika da se pokaže javnosti', rekao je Marić.

Iako se razmišljalo da se 18. studenoga doista i postavi na Vodotoranj, odlučilo se da je ipak, u Koloni sjećanja, ponesu vukovarske mažoretkinje. Gradonačelnik Sabo najavljuje i kako će ubuduće zastava biti korištena u sličnim prilikama.

Zastava je, inače, sašivena u radnji Prvi barjak Matić u Zagrebu iz koje je i zastava Republike Hrvatske istaknuta na kninskoj tvrđavi kada je akcijom Oluja oslobođen kraljevski grad Knin.

Počevši od danas, u programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u idućih će 10-ak dana biti održano niz komemorativnih programa, a središnji dio je okupljanje 18. studenoga u dvorištu vukovarske bolnice te Kolona sjećanja koja će proći ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. kad su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga slomom obrane grada. Po podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1.624 osobe,  a 1.219 ranjeno