BEZ OGREBOTINA NA SUDU

U koji će novi biznis Ratko Maček zagristi?

12.03.2014 u 13:13

Bionic
Reading

Ratko Maček, bivši Vladin glasnogovornik, dugogodišnji kontrolor hrvatskih medija, Sanaderov spin doktor i pomagač u gomilanju novca u HDZ-ov crni fond kažnjen je na suđenju za aferu Fimi medija iznenađujuće blagom kaznom; dobio je tek godinu dana uvjetno. Njegove PR tvrtke i dalje uredno posluju, a lani je, unatoč iscrpljujućem suđenju, uspio naći vremena za novi poslovni poduhvat

'Pošaljite vi meni listu svojih klijenata, pa ću ja vama naših', drsko je odgovarao Ratko Maček 2009. na pitanja o milijunskim poslovima svoje novoosnovane agencije i uglednim klijentima iz privatnog sektora koje je uspio privući. Lista je bila zbilja impresivna, o čemu je tportal pisao zahvaljujući revnoj osobi iz računovodstva njegove tvrtke koja je uz godišnje izvješće o poslovanju zalijepila popis klijenata i potraživanja. Od Hidroelektre niskogradnje, preko Podravke, TDR-a, MSAN-a, i tvrtki Danka Končara, Gorana Štroka, Muje Selimovića, svi su oni 2008. za PR usluge angažirali tek stasalu agenciju MPR Strateško komuniciranje u vlasništvu Ratka Mačeka i Mire Kovačića. S backgroundom Sanaderova glasnogovornika, Maček je bio PR majstor za sve, od duhana preko turizma i IT-ja do brodogradnje. U prve dvije godine rada tvrtka je uprihodovala skoro 18 milijuna kuna, a zanimljivo je da i dalje posluje. Doduše, prihodi su joj drastično pali u odnosu na zlatna doba, ali prema posljednjim dostupnim podacima, tvrtka kojoj ne treba ni web-stranica, godišnje uspije ostvariti oko 1,5 milijuna kuna. Od osnutka do danas, MPR je ostvario više od 20 milijuna kuna prihoda. Spomenimo i da je njegov poslovni partner Miro Kovačić, nekad također bliski Sanderovov suradnik, osnovao 2010. još dvije konzultantske tvrtke koje i danas posluju.

Uredno posluje i tvrtka Massol, koja je formalno u vlasništvu Ivana Solde i koji je medijima ranije slao demantije negirajući vezu sa Sanaderovim glasnogovornikom, a Maček novinarima na spomen tvrtke prijetio tužbama. Poput 'neinformiranih' novinara, glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić na suđenju u aferi Fimi media optužio je Mačeka da je preko tvrtke Massol organizirao domjenke za HDZ i da je dio plaćanja išao na crno. U 2008. tvrtka je imala prihod od 14 milijuna kuna, godinu kasnije 17, kasnije su drastično pali, da bi u 2012. iznosili samo pola milijuna kuna. No do danas je uspjela uprihoditi 35 milijuna kuna. Povezivalo ga se s varaždinskim medijima, u kojima formalno nije bio vlasnik, ali im je osiguravao unosne oglasne državnih tvrtaka.

Javnost i analitičari ostali su iznenađeni što je Ratko Maček osuđen tek uvjetnom kaznom iako je uz Sanadera i Barišića imao ključnu ulogu u izvlačenju novca iz državnih tvrtaka. Ovaj se proces, naime, nije dohvatio poslovanja njegovih tvrtaka, već je na udaru bila njemu konkurentska tvrtka Fimi media. Da je bio uvjeren da će biti pušten na slobodu, pokazuje i podatak da je 2013., dakle u vrijeme dok je još svjedočio u procesu Fimi media, preuzeo vlasništvo nad tvrtkom Plava jabuka, registriranom za savjetovanje, promidžbu, izdavaštvo i djelatnost radija i televizije. Tvrtku je osnovala dvije godine ranije njegova supruga Katarina Marković, no lani on postaje jedini vlasnik. U poslovnom registru još nije zabilježena njezina aktivnost pa tek ostaje vidjeti je li već zagrizao u novi medijski biznis, ili će mu za početak tvrtka poslužiti samo kao izdavač knjige. Kako je najavljivao, na kraju sudskog procesa objavit će svoje viđenje slučaja Fimi media.