REDOVAN DAN U PARLAMENTU

Sabor ponovno startao sa stankama

05.07.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Čak četiri stanke zatražili su saborski zastupnici na početku jutrošnjeg zasjedanja. Slavonija, poljoprivreda, promet i rad u Saboru teme su o kojima su željeli govoriti zastupnici

Mostov Tomislav Panenić zatražio je stanku zbog stanja u slavonskim županijama, na temelju podataka HGK. Poljoprivreda, odnosno sve 'teže i teže stanje' u poljoprivredi tema je o kojoj je želio govoriti HSS-ov Mladen Madjer.

Prema podacima HGK, četiri najmanje razvijene županije su slavonske, kazao je Panenić nakon stanke.

'Ja ne znam ono da li netko stvarno smatra da nešto što je nekad bilo Panonsko more, danas može postati hit turistička destinacija. Mislim da Slavonija ima svoju drugu podlogu i koja može biti isto tako uspješnica, a to je poljoprivredna proizvodnja koju treba nadograditi da ima i opskrbu tih poljoprivrednim proizvodima, isto tako i preradu tim poljoprivrednim proizvodima. Isto tako, da ti kolege shvate, da ti poljoprivredni proizvodi trebaju biti na meniju njihovih turističkih odredišta, na meniju turističkih hotelijerskih lanaca, poljoprivrednih, određenih tržnica, a ne da bude to samo načelna, neka plavo zelena poveznica', kazao je među ostalim Panenić.

Zbog prometnog kolapsa na cesti Zagreb-Goričan oglasio se Hrg, zatraživši reakciju nadležnih.

'Znači, već par mjeseci traju radovi na jednom komadiću te ceste na nadvožnjaku, ali nije to samo ove godine, to se događa iz godine u godinu. Svake godine na par mjeseci, na tom djelu ceste radovi. Radovi koji traju u nedogled, radovi koji ne vidi im se kraj, ne vidi se kada će oni završiti, ljudi stoje u kolonama i na izlasku iz Zagreba i na dolasku u Zagreb. Definitivno, sada kada je počela turistička sezona, znamo da je to cesta koja vodi turiste iz Mađarske prema Jadranskom moru sada su ti prometni zastoji takovi da to više jednostavno nema nikakvog smisla', rekao je Hrg.

  • +5
Sabor nastavio rad stankama Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Kome smetaju znanstvenici i stručnjaci u saborskim odborima, upitao je Lovrinović, upozorivši da još uvijek nisu izabrani vanjski članovi odbora. 'Možemo li mi raditi bez struke i bez znanosti? Tamo se raspravlja o važnim temama, o važnim zakonima kada nema znanosti i struke to sigurno utječe, pogoršava kvalitetu svega. Utječe na kvalitetu zakona, dešavaju se propusti, smanjuje se kapacitet.  Ja vas molim gospodine predsjedniče Sabora, a i vodstvo Sabora, nemojte odbore pretvarati u debatne klubove samo političara i glasačke mašine koje treba jednostavno nešto propustiti da lakše dođe na plenarnu sjednicu da se to odradi', kazao je Lovrinović.

HSS-ov Mladen Madjer istaknuo je probleme poljoprovrednika. 'Kad bismo koristili svoje poljoprivredne resurse, Hrvatska bi mogla prehraniti 20 miljuna stanovnika!', poručio je.

Naglasio je kako je omjer uvoza i izvoza vrlo nepovoljan. 'Postoji niz problema – poticaji, otkupna cijena i poljoprivredno zemljište. Žalosno je da se u trenutku sjetve ne zna koliko će poljoprivrednici dobiti poticaja', rekao je Madjer.

Naveo je i problem Agrokorove neisplate poljoprivrednim gospodarstvima, zbog čega bi mnogi od njih mogli biti ugašeni. 'Pitam vas, što smo mi poduzeli za ta mala poljoprivredna obiteljska gospodarstva? Što možemo poručiti našim seljacima? Samo da se nastave moliti Majci Božjoj i Gospi Sinjskoj. Samo im je to još preostalo', zaključio je Madjer.