REAKCIJE U SABORU

Zbog novog prelaska kod Bandića zabrinuo se čak i Jandroković: Mogao bi prešišati HDZ

03.01.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Nakon što je HSS objavio da je još jedan njihov, sad već bivši, zastupnik, Mladen Madjer napustio stranku i prešao u Bandićev klub zastupnika, nižu se reakcije. Predsjednik kluba Milana Bandića, Robert Jankovics pozdravlja novo pojačanje i poručuje - jedini preduvjet za članstvo u klubu je podrška premijeru Andreju Plenkoviću

'To je dokaz da ovaj klub radi dobar posao. Pozdravljamo njegov dolazak, donio je tešku odluku napuštanja kluba HSS-a. Od 15. siječnja radit će u našem klubu', komentirao je novo pojačanje u svom klubu Robert Jankovics, javlja N1.

Kaže da do sad nije čuo da je predsjednik HSS-a Krešo Beljak pozvao DORH da istraži prelaske u klub Milana Bandića.

'To mi je prva vijest. Gospodin Madjer će idući tjedan imati konferenciju za medije. Koliko ja znam njegov izlazak iz HSS-a je njegova osobna odluka, s obzirom na druge klubove u Saboru, mislim da naš klub funkcionira dobro. Pravo je pitanje zašto odlazi iz HSS-a', kaže Jankovics.

Na pitanje znači li to da je Madjer sada dio vladajuće većine, Jankovics je poručio: 'Naš heterogeni klub ima čvrst stav da podržava Andreja Plenkovića. To je uvjet bez kojeg se u ovom klubu ne može'.

Podsjetimo, Milanka Opačić, prelazeći u klub Milana Bandića rekla je da će glasovati po svojoj savjesti.

Milanka Opačić s pratiteljom na balu Crvenog križa Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Potpredsjednika Sabora i zastupnika SDP-a Sinišu Hajdaša Dončića u ovom sazivu Sabora više ništa ne čudi.

'Mislim da je generalno sramota da od jedne političke opcije koja je bila protiv vladajuće strukture samo preletite kod Milana Bandića. Kao što sam govorio, pokemoni, pokemoni, pokemoni', zaključuje i dodaje kako smatra da za USKOK u ovom slučaju nema posla.

  • +7
Siniša Hajdaš Dončić preuzeo vođenje sjednice Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Sada možete vidjeti s čime se Most susreo dok je bio u Vladi s HDZ-om. Od nas se tražilo da dižemo ruke. Kada se s nečim ne slažete, ne budete automati nego se borite za interes građana morate odlučiti hoćete li borbu sa ili bez fotelja. Mi smo odabrali borbu bez fotelja za interes građana. Institucije bi se mogle pozabaviti ovime, ali mantra neka institucije rade svoj posao danas je prošlo svršeno vrijeme, zaključuje potpredsjednik Sabora iz redova Mosta Božo Petrov, prenosi N1.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne zna što je nagnalo Madjera na ovaj potez, ali ne čini se da ga to previše brine. 'S obzirom na rast broja zastupnika, zabrinut sam da bi Bandić mogao prestići i HDZ', rekao je s osmijehom.

Na opasku kako ovakve rošade ne odražavaju izbornu volju birača, Jandroković kaže da na to mogu odgovoriti zastupnici koji se na takve poteze odluče.

  • +58
Gordan Jandroković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Sukladno Ustavu, mandat pripada izabranom zastupniku i odluke su njihove. Vjerojatno je razlog njihovog odlaska i nezadovoljstvo. Oporba je trenutno u velikim poteškoćama i jedan dio zastupnika odlučuje se za klubove koje smatraju svojim najprirodnijim rješenjem', kaže Jandroković.

Na pitanje jesu li zastupnici koji mijenjaju klubove dobili nešto zauzvrat, kaže: 'A kako da ja to znam. Ne znam koji su razlozi. Ako ima dokaza, normalno je da će podnijeti tužbe USKOK-u.'

  • +11
Mladen Madjer Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Što se tiče mogućih zahtjeva Milana Bandića kojemu bi novi zastupnici u Klubu mogli povećati apetite, kaže da nema naznaka da će se to događati.

'Dosad smo dobro surađivali s partnerima i vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje. Nema naznaka da će itko tražiti rekonstrukciju Vlade. Nema naznaka da će se to događati. Dosad smo dobro surađivali s parnterima i vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje. Nema naznaka da će itko tražiti rekonstrukciju Vlade i nema potrebe za time.'