hubei se otvara

U Kini 55 novozaraženih, zemlja se zatvara za strance

27.03.2020 u 16:34

Bionic
Reading

Kina je u petak izvijestila o 55 novih slučajeva Covida-19 od kojih su 54 stigla iz inozemstva, dok se zemlja sprema da privremeno zatvori granice i drastično smanji broj međunarodnih letova.

Prvi put u zadnja tri dana na istoku zemlje je zabilježen slučaj lokalne zaraze, ako je vjerovati službenom izvješću.

Pet smrtnih slučajeva prijavljeno je u Hubeiju, golemoj pokrajini u srednjoj Kini, koja je krajem siječnja stavljena u karantenu i u kojoj su ograničenja djelomično ukinuta u srijedu.

Kina, odakle je krajem prosinca počelo širenje pandemije, sada među prioritete stavlja sprječavanje vraćanja Covida-19 na svoj teritorij iz inozemstva. Zemlja ima ukupno 595 "uvezenih" slučajeva.

Velika većina njih (90 posto) jesu Kinezi koji se vraćaju u domovinu, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Peking je u četvrtak navečer objavio da privremeno zatvara granice za većinu stranaca i drastično smanjuje broj međunarodnih letova.

Mjera stupa na snagu u subotu u 00.00 sati po mjesnom vremenu (petak 17.00 sati po srednjoeuropskom).

Ova ograničenja znače da se kineski teritorij zatvara za turiste i strance koji prebivalište imaju u Kini a trenutačno su izvan zemlje.

Zemlja je usto najavila drastično smanjenje broja međunarodnih letova, također zbog Covida-19.

Od nedjelje će po jedna kineska kompanija moći samo jednom u tjednu letjeti iz Kine u treće zemlje a neka strana kompanija moći će zadržati samo jedan let u Kinu u tjedan dana.

  • +21
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: SANJEEV GUPTA

Novim koronavirusom u Kini zaraženo je najmanje 81.340 ljudi a 3.292 je umrlo, pokazuju podaci koje su objavile vlasti.

Premda stanovnici Hubeja sada u načelu mogu putovati diljem zemlje, situacija s konkretnim ukidanjem svih zabrana na granicama pokrajina se mijenja.

Tako je u petak izbila tučnjava na mostu koji manje pogranično mjesto Xiaochi, u Hubeiju, povezuje s gradom Jiujiangom, u susjednoj pokrajini Jiangxiju, izvijestilo je službeno glasilo Xinjingbao (Pekinške novosti).

Strahujući od većeg dolaska stanovnika Hubeja na glavni kolodvor, policajci u Jiujiangu su postavili cestovnu zapreku u gradu koji je preko puta, zbog čega su se sukobili s lokalnim kolegama, navodi dnevni list.