veći kapacitet

U KBC-u Zagreb otvoreni radovi na dječjoj hematologiji

11.09.2023 u 14:18

Bionic
Reading

U KBC-u Zagreb u ponedjeljak su svečano otvoreni radovi na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, koji će omogućiti veći kapacitet za zbrinjavanje bolesnika i prisutnost roditelja uz male pacijente

Novi prostori trebali bi biti otvoreni u svibnju iduće godine. Zavod će raspolagati s 2.500 četvornih metara, umjesto sadašnjih 700. Dobit će 14 jednokrevetnih soba, četiri dvokrevetne i šest sterilnih jedinica kako bi se osigurala mogućnost cjelodnevnog boravka roditelja uz bolesno dijete, istaknuo je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić na otvaranju radova i prezentaciji cjelokupne Faze III projekta razvoja KBC-a Zagreb, koji će ukupno stajati 153,9 milijuna eura.

Na svečanosti su bili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Branko Bačić i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, uz predstavnike Svjetske banke, bolničke uprave i bolničkih zavoda.

Održana je 3 D prezentacija Faze III projekta razvoja KBC-a Zagreb, odnosno nove multifunkcionalne zgrade koju se planira graditi do 2026. Imala bi šest etaža, 132 nova akutna ležaja i nove operacijske sale, patologiju, ortopediju, radiologiju, oftalmologiju, ljekarnu, kuhinju i edukacijski prostor za studente. Izgradit će se i otvorena garaža od oko 31.370 četvornih metara, s hitnim helidromom i pristupnim prometnicama.

Ravnatelj Ćorušić rekao je da su od 2016. do 2026. za ulaganja u KBC Zagreb osigurana sredstva od 377 milijuna eura te da takve investicije nikada ranije nije bilo u tu bolnicu.

Sredstva za obnovu, istaknuo je, korištena su iz svih mogućih izvora - EU fondova, NPOO-a, Fonda solidarnosti, državnog proračuna, zajma Svjetske banke, donacija građana i tvrtki.

Otvoreni radovi u KBC Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković: Ulažemo jer želimo veću kvalitetu u hrvatskom zdravstvu

Premijer Andrej Plenković istaknuo je ogromna sredstva koja se ulažu u tu bolnicu od 2016. do 2026. "Ogroman je novac 377 milijuna eura koji se raspoređuje što na zgrade, što na vrhunsko opremanje bolnice. To je jasna poruka da želimo veću kvalitetu u hrvatskom zdravstvu", rekao je Plenković dok je potpredsjednik Bačić rekao da "svjedočimo povijesnoj obnovi i izgradnji zdravstvene infrastrukture kakvu se ne pamti u povijesti Zagreba".

Prvi pacijenti u nove prostore dječje hematologije trebali bi ući koncem svibnja iduće godine, dok bi nove zgrade Faze III razvoja KBC-a trebale biti gotove do sredine 2026.

  • +16
Radovi u KBC Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek

Pritisnuti smo rokovima jer ćemo opremu za novu bolničku zgradu (s 19,9 milijuna eura) financirati iz NPOO-a, a rok za iskorištavanje tih sredstava je kraj drugog kvartala 2026., rekao je Bačić koji očekuje da će dozvola za gradnju tih novih objekata biti ishođena u prosincu, a s radovima bi se trebalo početi na proljeće 2024.

Ministar zdravstva VIli Beroš poručio je da će ova velika infrastrukturna ulaganja pratiti organizacijske i financijske promjene u funkcioniranju zdravstvenog sustava