OŠTEĆENI SERVERI

Pomoćnik ravnatelja Rebra: Nešto se dogodilo u trafostanici, ali bolnica radi

01.08.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Milivoj Novak rekao je u utorak kako bolnica potpuno u funkciji nakon što je tijekom jučerašnjeg dana došlo do nestanka struje i oštećenja servera.

"Tijekom jučerašnjeg danas stradala je, odnosno nešto se dogodilo u trafostanici. Došlo je do nestanka struje, strujnog udara, što je oštetilo naše servere. Sve je popravljeno, sređeno i sve radimo", odgovorio je Novak na upit Hine.

Pri tome je potvrdio kako je sada sve u funkciji.

"Strujni udar je oštetio servere, što nije mala stvar, ali sve je dovedeno u red. Bolnica je funkcionirala i najnormalnije sve ovo vrijeme", rekao je Novak.

Upitan kada su problemi riješeni, odgovorio je - prvi puta oko 2 ujutro, a zatim se još nešto popravljalo te je tijekom prijepodneva sve dovedeno u red.

  • +9
KBC Rebro Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro upozorila je utorak da je KBC Zagreb potpuno paraliziran jer ne radi bolnički informatički sustav nakon što je u ponedjeljak poslijepodne u dva navrata nestalo struje po nekoliko minuta radi prespajanja trafostanice.

Naveli su kako je obustava struje oko 14 sati zahvatila glavnu državnu bolnicu KBC Zagreb - Rebro, "kada su se svi aparati pogasili, a paralelni sustavi se nisu uspjeli aktivirati".

"Danas, ni nakon 19 sati od incidenta, i dalje ne radi bolnički informatički sustav. Ne može se printati, obavljati najjednostavnije pretrage poput vađenja krvi, nema rendgena. Situacija je zanimljiva i u operacionom bloku, kako javljaju pacijenti i djelatno osoblje", istaknuli iz Inicijative te naveli kako liječnici danas pacijente samo gledaju, dok se liste čekanja ponovno gomilaju.