primjetan trend

U Istri raste broj zaraženih; evo s kojim se simptomima javljaju pacijenti

06.09.2023 u 08:48

Bionic
Reading

U Istarskoj županiji od početka kolovoza primjetan je trend povećanja broja zaraženih koronavirusom, a tijekom ljetnih mjeseci bilježi se od jedne do četiri hospitalizirane osobe dnevno, doznaje se u srijedu u pulskoj Općoj bolnici

Prema posljednjim informacijama iz najveće istarske zdravstvene ustanove, u posljednjih petnaest dana u pulskoj bolnici od ukupno testiranih pacijenata njih oko 20 posto je pozitivnih, a prije dva dana četiri su hospitalizirana pacijenta - od čega dva na COVID odjelu, jedan u respiracijskom centru i jedan na kirurgiji.

'Simptomi su uglavnom identični kao i prethodnih godina, ali u blažoj formi - loše opće stanje, bol u mišićima, glavobolja te febrilitet uz respiratorne smetnje', izvijestila je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

Pacijent koji se nalazi u respiracijskom centru je u trećoj životnoj dobi i s ozbiljnim komorbiditetom, dodala je.

Iz bolnice potvrđuju da tijekom jesenskih i zimskih mjeseci očekuju veći broj zaraženih jer će biti više boravka u zatvorenom prostoru, školama i vrtićima.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije navode da je karakteristično da tijekom kolovoza poraste broj zaraženih zbog raznih događanja i manifestacija na kojima se istodobno okuplja velik broj posjetitelja, što pogoduje širenju virusa.

'Od početka ljeta na tjednoj razini u Istri je bio izrazito mali broj PCR potvrđenih pozitivnih osoba, koji se kretao od jedne do šest osoba, dok primjerice u ovom trenutku na tjednoj razini imamo prosječno dvadesetak i više PCR potvrđenih pozitivnih osoba', izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.