19 izliječenih

U Istri nema novooboljelih, čekaju se nalazi putnika iz Austrije

10.04.2020 u 12:20

Bionic
Reading

U Istri u petak nema novooboljelih od koronavirusa - od 51 uzorka brisa svi su negativni na COVID-19, a jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno 19 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije te dodali da se čekaju nalazi putnika iz Austrije

'U Istarskoj županiji danas nema novooboljelih, ukupno je ispitan 51 uzorak brisa i svi su negativni na koronavirus i tako ostajemo na 81 zaraženoj osobi od početka epidemije. Jedan je pacijent izliječen u pulskoj bolnici što čini ukupno 19 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji', rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović na konferenciji za novinare u Puli.

Nalaz putnika koji su došli iz Tunisa negativan, čekaju se nalazi onih iz Austrije. Dodao je kako je tijekom četvrtka terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice uzeto još 46 uzoraka brisa koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb. U Istri je od početka epidemije ispitano 767 briseva, a trenutno je pod mjerama samoizolacije 908 osoba.

Stojanović je kazao kako je tijekom jučerašnjeg dana zabilježen dolazak građana iz Istre zrakoplovom iz Tunisa te autobusom iz Austrije.

'S područja Tunisa su zrakoplovom doputovale tri osobe koje su testirane prilikom dolaska i nalazi su im negativni te su oni u samoizolaciji. Također u samoizolaciji su i osobe koje su stigle iz Austrije, ali nalazi njihovih briseva još nisu poznati', rekao je Stojanović.

Za nekoliko dana počinje s radom laboratorij za ispitivanje uzoraka

On je najavio kako se u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije provodi završna faza osposobljavanja laboratorija za ispitivanje uzoraka na prisustvo koronavirusa.

'Laboratorij je opremljen, osoblje je educirano i vjerujem da bi za nekoliko dana mogao početi s radom odnosno s dijagnostikom. Prema sadašnjim procjenama u smjenskom radu bit ćemo sposobni analizirati do pedeset uzoraka, što je prosječna dnevna količina uzoraka u Istri', poručio je Stojanović.

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić istaknula je kako je stanje hospitaliziranih bolesnika nepromijenjeno, kako nema pogoršanja njihovog stanja. U međuvremenu, tijekom jučerašnjeg dana dva pacijenta iz KBC Rijeka koji su bili na respiratoru vraćena su u pulsku bolnicu.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac zahvalio je građanima što svjesno i odgovorno provode propisane mjere.

'Nastavljamo s tim mjerama kako bi zadržali pozitivan trend. Stoga nema okupljanja građana na jednom mjestu, a imajući u vidu predstojeći blagdan zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru i roštiljanje, kako na za to predviđenim mjestima, tako i na neuređenim mjestima, osim unutar okućnice obiteljskog doma', zaključio je Kozlevac.