PLATIO 200 KUNA DA GA UNESU

U invalidskim kolicima ne može na sud

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.06.2009 11:04
  • Objavljeno 24.06.2009 u 10:44
invalidska kolica

invalidska kolica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Invalid Nenad Gaćina morao je platiti 200 kuna da ga na rukama unesu u zgradu splitskog Općinskog suda na ročište

Iako sve javne i državne ustanove prema zakonu moraju osigurati adekvatan pristup za invalide, to u ovoj instituciji nije slučaj. 'Da pristupačni invalidima? Ma izludili su me na Općinskom sudu u Dračevcu, eto. Nemaš se gdje parkirat, morao sam angažirati dva studenta da me nose uza stepenice, a na kraju nisam mogao ni u nužnik.

Zakon kaže da su morali postati ‘pristupačni invalidima’ još prije dvije godine. To vam u realnosti ne postoji!' ogorčen je predsjednik Splitsko-dalmatinske udruge spinalno ozlijeđenih invalida (SDUSO) Nenad Gaćina nakon nedavnog posjeta prostorijama splitskog Općinskog suda.

On se osobno morao pojaviti na jednom ročištu, a budući da je u invalidskim kolicima prethodno se najavio. Ponudili su mu uslugu 'saslušanja u kući' koju bi morao platiti 385 kuna. Na to nije pristao, piše Slobodna Dalmacija.
Budući da njegova udruga upravo sudjeluje u jednom nacionalnom (Vladinu) programu ocjenjivanja pristupačnosti javnih institucija invalidima, kaže da se tim povodom htio osobno uvjeriti u arhitektonsku pristupačnost suda u Dračevcu – i rezultati su porazni.

Uza stepenice, naravno, nije mogao, a uređaj zvani skala-mobil na Općinskom sudu ne postoji. Angažirao je dvoje mladića preko Student servisa, koji su ga za ukupno 200 kuna podigli uz stepenice te poslije spustili. Ispred samog suda nije se uspio parkirati svojim vozilom prilagođenim invalidnom vozaču – jer na parkiralištu nema obilježenih mjesta za invalide – ali ima obilježenih parkirnih mjesta za osoblje suda.

Također, unutar samog Općinskog suda na Dračevcu nijedan toalet nije prilagođen invalidima, odnosno u nužnik se ne može ući uz pomoć invalidskih kolica jer su vrata preuska. Nenad Gaćina zaključuje: 'Ocjena pristupačnosti ovog suda invalidima je – nula.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi