POVRATAK U NACIONALIZAM

'U ime obitelji' je mlaka vodica u odnosu na gospodu iz Stožera

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 11.12.2013 16:56
  • Objavljeno 09.12.2013 u 19:35
tzv vukovarska hrvatska

tzv vukovarska hrvatska

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Usred jačanje desnih političkih grupa u Hrvatskoj, tko paničari, može ocijeniti da Hrvatska počinje nalikovati na Mađarsku 2006. kada su susjedi zakrenuli udesno i u prvi red izbacili najekstremnije političare koje je ta zemlja vidjela od demokratskih promjena, a do danas ih se nije otarasila. Na vlasti je bila socijalistička vlada premijera Ferenca Gyucsanyja, jalova i lažljiva po vlastitom priznanju, a na valu narodnog nezadovoljstva zaplovili su jobbikovci, militanti i šovinisti

Radikalno desna stranka, čije ime doslovce znači 'bolji', kao neka politička krema u njihovoj viziji 'čiste' Mađarske, Jobbik je od tada treća snaga u mađarskom parlamentu, bez koje ni vladajući Fidesz premijera Viktora Orbana nije uspio sastaviti aktualnu vladu.

Iz skandala - s audiosnimkom na kojoj Gyurcsanyja kuka da 'su zasrali'. 'Ne malo, nego puno. Nijedna europska zemlja nije napravila toliko gluposti kao mi' te da je 'zadnje dvije godine vlada samo lagala', ništa postigla 'osim što se na samom kraju spasila od potpune propasti' – vrhnje je pobrao Jobbik ponudivši progon manjina, marširanje militantnih grupa, povijesni revizionizam za 'povrat' povijesnih regija u sastav Mađarske, uključujući i Hrvatsku, 'romski kriminal' i još dosta suludih ideja, koje su se svidjele velikom broju birača. Toliko da 'Bolje' ustoliče kao treću parlamentarnu stranku.

Nataša Urošević Cropix

Nataša Urošević Cropix

Izvor: Cropix / Autor: Nataša Urošević Cropix

Raspirivanje nacionalizma za vrijeme Račana motivirale su ovu ženu da se pomokri po spomeniku žrtvama ustaškog terora u Veljunu 2000.

Gábor Vona, vođa ovog opasnog pokreta, prošli ponedjeljak prešao je Dravu i sudjelovao u komemoraciji za stradale u obrani sela Laslova, koje je na taj dan u Domovinskom ratu palo u ruke srpskih agresora. 'Za novo savezništvo Hrvata i Mađara' pod tim sloganom prošetali su se selom u blizini Osijeka s članovima HČSP-a, marginalne stranke iz Zagreba koja promovira fašizam, većinom na svojoj slabo posjećenoj web-stranici. Istovremeno javni prostor okupira U ime obitelji i sveprisutni Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Naoko slično, ali zapravo različito, komentiraju stručnjaci, politolog Anđelko Milardović i ekspert za totalitarne sustave Jaroslav Pecnik.

Milardović upozorava da pokreti u Mađarskoj i Hrvatskoj nemaju isti društveni i politički karakter.

'Na razini socijalne komparacije Hrvatska nema jasno iskristaliziran fašistički pokret iako bi ga neki pojedinci ili krugovi možda priželjkivali. Nema tako jasno razgovijetno formatiranog pokreta s militantnim oblikom kao u Mađarskoj. Može se govoriti o ekstremnim stavovima i javnim manifestacijama, jednom tip u radikalizacije s desna na koju nije imuno nijedno društvo. Pogledajte društva EU-a! Treba jasno razlikovati konzervativizam i neokonzervativizma od fašizma, kao što je to jasno razdvojeno u politološkoj literaturi. To se ne može miješati! Može, ali se onda manipulira!' smatra Milardović, koji je urednik nedavno objavljenog zbornika 'Demokracija i postdemokracija'.

U ovom tipu neokonzervativizma kod nas, ocjenjuje, ima elemenata i sekularnog i vjerskog fundamentalizma, koji implicite sadrži neprijateljski odnos spram različitih. 'Činjenica je da pokret U ime obitelji ima sve elemente neokonzervativnog pokreta na tragu američkih pokreta moralne većine, jer je jedan dio naše većine tako orijentiran. U pluralizmu je to jedan svjetonazor, koji konkurira na tržištu svjetonazora', kaže Milardović.

Za Jaroslava Pecnika jednako je velik problem ponašanje HDZ-a, kao i srljanje SDP-ove vlade u nepotrebne sukobe koji svima štete.

'Nesumnjivo je da HDZ-ovci stoje iza ovoga, ali isto tako većina, sigurno 80 posto, njih vjeruje da će ova vlada izdržati četverogodišnji mandat. A tko vidi da skoro polovica mladih ne radi, da je broj nezaposlenih prešao 350 tisuća, da kamate duga prelaze glavnicu, prekomjerni deficit? Sve to ukazuje da doista sjedimo na buretu baruta', upozorava Pecnik.

Za takvo stanje nezadovoljstva i nerješavanja glavnih problema, dodaje, ova vlast snosi glavnu odgovornost, koja je u tome što ne zna odgovor: 'Otvara si fronte tamo gdje ne treba. Na primjer, smanjuje prava prosvjeti. Ali to je njihovo biračko tijelo!'

Milardovića više brinu 'stožeraši' nego 'obiteljaši'.

'Meni su suspektniji ljudi oko Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Ono što se dogodilo u Vukovaru mnogo je opasnije od referenduma o braku. Ono je, čini se, bio scenarij za pokušaj državnog udara. S obzirom na to da nijedna vlada ništa nije napravila za Vukovar, akumuliralo se toliko frustracija da one sada izbijaju na najradikalniji način. K tome aktualna vlast ne zna komunicirati s javnošću, pa je iritira, a pogotovo radikalne grupe. Za premijera Milanovića, u tom smislu, Markić i U ime obitelji mlaka su vodica u odnosu na gospodu iz Stožera. Umjesto da predstavi program – što se može, što ne – i komunicira s ljudima, i onima koji bi mogli dovesti u pitanje ustavnopravni poredak, oni dolijevaju ulje na vatru. Nešto više razuma i tolerancije svim političkim akterima ne bi bilo naodmet', kaže Milardović.


On je istakao da su hrvatsko društvo i politički sustav u krizi, ali ne tolikoj da bi netko dopustio toj grupi u Vukovaru ili bilo kojoj drugoj prevrat, jer postoji sigurnosni i parlamentarni sustav, vlada kakva-takva nije u raspadu, imamo kontrolne i regulativne mehanizme da se kao društvo jasno suprotstavimo lijevom i desnom ekstremizmu, koji bi doveo u opasnost ustavnopravni poredak. Ti sustavi postoje, oni bi trebali biti čuvari demokratskog ustavnog poretka, kao što ga na individualnoj razini svatko treba čuvati.

'Ali radi se i o tomu da je ova vlast izravno odgovorna za generiranje ovog radikalizirajućeg i polarizirajućeg stanja u kojem je nastao referendum o braku i pokret iz Vukovara, kao i sve prethodne vlade. Njihov propust je nečinjenje oko Zakona o referendumu, i totalni politički poraz u odnosu na stabilizaciju prilika u Vukovaru, od mirne reintegracije do danas. Stoga govorim o grijehu nečinjenja i n odgovornosti vlasti. U dvije godine igre nije uspjela urediti zakon o referendumu. Podjednaku krivicu za to snose sve vlasti do sada, jer se nisu uhvatili u koštac s tim zakonom, jer su mislili da će ova simulirana demokracija biti toliko dobra da se nitko neće prihvatiti direktne demokracije odnosno referenduma', kazao je Milardović.

Naši sugovornici smatraju da više razuma i tolerancije svim političkim akterima ne bi bilo naodmet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!