SPOMEN NA HOLOKAUST

U Iloku obilježen Jom Hašoa - Dan stradanja i junaštva

27.04.2014 u 21:28

Bionic
Reading

Komemorativnim skupom na Židovskom groblju u Iloku, u nazočnosti predstavnika Židovske vjerske zajednice 'Bet Israel', pripadnika drugih vjerskih zajednica te državnih i drugih dužnosnika, večeras je obilježen Jom Hašoa - Dan stradanja i junaštva.

Podsjetivši da je u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno šest milijuna Židova, predsjednik Židovske vjerske zajednice 'Bet Israel' Vladimir Šalamon rekao je kako je u Iloku prije Drugog svjetskog rata živjelo oko 600 Židova u dvije vjerske zajednice, a u gradu su postojale i dvije sinagoge te židovska škola, a danas na Židove u Iloku podsjećaju jedino Židovsko grolje i Židovska ulica.

'Holokaust je nesumljivo jedan od najmonstruoznijih zločina u čovječjoj povjesti', poručio je Šalamon, dodavši kako su tijekom holokausta i u Hrvatskoj, u vrijeme NDH, bezrazložno ubijani Židovi, Romi, pa i Hrvati koji su drugačiji mislili od ondašnje vlasti.

Ocijenio je kako u Europi raste ksenofobija, uputivši apel svim medijima, obrazovnim institucijama te uvaženim i uglednim građanima Hrvatske da jače promiču međuetničku suradnju, pomirenje, zajedništvo i toleranciju.


Govorili su i otpravnica poslova pri Veleposlanstvu Države Izrael u Republici Hrvatskoj Michal Hershkovitz te iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun koji je podsjetio kako su Židovi iz Iloka u zarobljeništvo odvedeni u srpnju 1942. godine i to prvo u sabirni logor u Vinkovcima, a odatle u logor u Jasenovcu.

Nakon rata u Ilok se vratilo dvadeset Židova, ali pošto se nisu mogli uklopiti u sredinu, 1948. godine zauvijek su odselili u Izrael, kazao je Dragun.

Molitvu za ubijene Židove u holokaustu molio je glavni rabin 'Bet Izraela' u Hrvatskoj Kotel Danon.

Komemorativnom skupu nazočili su u ime predsjednika Republike, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Đorđe Ćurčić, u ime predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Domagoj Hajduković, a u ime Vlade RH, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji su na groblju, uz predstavnike 'Bet Israela', izraleskog veleposlanstva te Grada Iloka, položili vijence i zapalili svijeće.

'Holokaust je velika tragedija koja oslobođa i velike emocije tuge ali i nade', izjavio je Hini ministar Mirando Mrsić podsjetivši kako su upravo nadom bili vođeni i hrvatski branitelji u borbi za hrvatsku neovisnost i samostalnost 1991. godine.

Naglasio je da je Republika Hrvatska izgrađena na antifašizmu i otporu hrvatskih branitelja te su to temelji na kojima treba graditi i budućnost naše zemlje.