Između 5. i 9. rujna

U Hrvatsku stižu adaptirana cjepiva, evo tko se sve može cijepiti

03.09.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Nakon odobrenja Europske agencije za lijekove, i Europska komisija - odobrila je cjepiva protiv omikron-varijante koronavirusa Moderne i Pfizera. Ta cjepiva u Hrvatsku će doći sredinom idućeg tjedna, potvrdila je u Dnevniku HTV-a zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin

'Između 5. i 9. rujna stiže nam 187.000 doza adaptiranog cjepiva Pfizera i 57.000 Moderne. Radi se o cjepivu koje u sebi sadrži glasničku RNA koja će u tijelu potaknuti stvaranje proteina šiljka za originalni Wuhanski soj, ali i za podvarijantu BA.1 omikron soja', kazala je Pavić Šimetin za HRT.

Potvrdila je da se radi o cjepivu koje se može primiti samo kao docjepna doza, a ne kao 'prvo' cjepivo.

'Istraživanja za to cjepivo napravljena su samo u smislu docjepne doze i ona su kao takva registrirana. Cijepiti se mogu svi građani koji nisu primili drugu i treću dozu. Preporučujemo cijepljenje svima koji su stariji od 60 godina, svima koji imaju kronične bolesti. Drugom dozom mogu se cijepiti svi koji to žele', kazala je.

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Na pitanje hoće li se najesen uvesti obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima odgovorila je kako Hrvatska na dvotjednoj razini ima 12-postotno smanjenje broja oboljelih a takav se trend očekuje i dalje. Iako će se on "malo uzdrmati", obveze maski ne bi trebalo biti, zaključila je.