koronavirus i hrvati

Što kad stigne novo cjepivo? Zbog isteka roka trajanja dosad smo bacili gotovo 500.000 doza, a milijuni još čekaju u skladištima

19.08.2022 u 21:51

Bionic
Reading

Iako se cijepljenje i dalje kontinuirano odvija na cijepnim punktovima diljem Hrvatske, izgleda da nema dovoljno zainteresiranih. oSamo za primjer, ove godine u srpnju cijepljeno je 6135 osoba dok je u istom mjesecu prošle godine cijepljeno gotovo pola milijuna osoba

Prema novim preporukama za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdrastvo (HZJZ), drugo docjepljivanje (četvrta doza cjepiva) savjetuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon prvog boostera. Ujedno, mogu se cijepiti i svi drugi građani.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, kaže da se cijepljenje kontinuirano odvija na cijepnim punktovima diljem Hrvatske. Informacije o lokacijama i terminima cijepljenja nalaze se na stranicama pripadajućih županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji organiziraju cijepne punktove.

'Tko god se sad hoće cijepiti, može to učiniti bilo kod svog liječnika ili na punktu pri zavodu za javno zdravstvo. Pozivamo na cijepljenje drugom docjepnom dozom sve osobe starije od 60 godina i kronične bolesnike, a dapače, mogu se i trebaju cijepiti i svi oni koji nisu primarno cijepljeni', kaže Pavić Šimetin za tportal.

Kad stiže adaptirano cjepivo?

Unatoč nekim očekivanjima da bi novo cjepivo, adaptirano na posljednje varijante koronavirusa, moglo stići u Hrvatsku u rujnu, Pavić Šimetin to nije mogla potvrditi. U svakom slučaju, očekuje se da će prvo stići Pfizerovo cjepivo, a očekuje se i varijantno cjepivo proizvođača Moderna.

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

U ovom trenutku u Hrvatskoj je cijepljeno nešto manje od 60 posto ukupnog stanovništva. To je premalo u usporedbi s tim kakve su želje za procijepljenošću imali epidemiolozi. Cijepljenje ide jako sporo čemu svjedoči podatak da je ove godine u srpnju cijepljeno 6135 osoba, dok je u istom mjesecu prošle godine cijepljeno 509.487, donosi Dnevnik Nove TV.

Cjepiva ne da ima nego stoji već mjesecima. U centralnom skladištu na zalihama imamo 1.034.550 doza Pfizera, 164.500 doza Moderne, 96.000 doza Novavaxa i 39.100 doza Janssena. Dakle, više od milijun i 330 tisuća doza u je ovom trenutku na čekanju.

Neko je cjepivo previše stajalo pa mu je istekao rok trajanja. U županijskim zavodima zbog toga je uništeno oko 315 tisuća doza, a u glavnom, centralnom zavodu uništeno je još oko 110 tisuća, navodi Nova TV.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ