naručeno milijun doza

Otkriveno kada u Hrvatsku stiže cjepivo protiv omikrona

30.08.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak još je u srpnju zaključio da je varijanta koronavirusa BA.4 i BA.5 dominantna u Hrvatskoj. Radi se o omikronu koji izaziva relativno blagu bolest, no zarazniji je.

Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) u kolovozu je odobrilo takozvano bivalentno cjepivo koje je osmislila američka farmaceutska tvrtka Moderna u svrhu docjepljivanja odraslih osoba, a koje posebno cilja trenutno dominantne varijante omikrona BA.4 i BA.5.

Dužnosnici Europske agencije za lijekove (EMA) očekuju da će cjepiva prilagođena varijantama covida biti odobrena u Europskoj uniji do rujna.

Zbog toga je N1 poslao upit Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo iz kojeg su im rekli da, dok su na svjetskim tržištima već dostupna cjepiva koja štite protiv omikrona, u Hrvatskoj još nisu dostupni.

“U rujnu se očekuju prve količine adaptiranog/varijantnog cjepiva (BA.1 i BA. 4/5 varijantno cjepivo). Najava je da bismo prve doze tog cjepiva mogli dobiti slijedeći tjedan, a drugi dio varijantnog cjepiva najavljen je u tjednu od 19. – 25. rujna 2022.”, odgovorili su iz HZJZ-a.

Od Pfizera je naručeno oko milijun doza tog adaptiranog/varijantnog cjepiva koje će stizati u određenim količinama svaki tjedan tijekom rujna. “Sljedeći tjedan dolazi 187.200 doza, a u tjednu od 19. – 25. rujna 2022. dolazi 247.680 doza”, dodaju.

U Hrvatskoj su dostupna postojeća cjepiva pa tako na centralnom skladištu trenutno imamo 161.600 doza Moderne, 1.030.320 doza Pfizera, 39.000 doza Janssen i 96.000 doza Novavax cjepiva.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

“Cjepiva ima dovoljno za sve koji se žele i trebaju cijepiti protiv covida-19. Podsjećamo da cijepljenje, iako u ovom trenutku cjepiva sa starim wuhanskim sojem manje štite od nastanka infekcije, dobro štite od težeg oblika bolesti, komplikacija i smrti. Bilo bi dobro da se svi cijepe koji još nisu ili prime docjepnu dozu ako je prošlo više od četiri mjeseca od završenog cijepljenja, posebice oni koji su starije dobi (stariji od 60 godina) ili imaju kronične bolesti, bez obzira na dob (maligne, metaboličke, imunološke i slično). Osobama koje su starije od 65 godina preporuča se i druga docjepna doza (tzv. četvrta doza)”, poručuju iz HZJZ-a.