VODIČ ZA CIJEPLJENJE

Nećete čekati novo cjepivo, želite odmah primiti preporučenu četvrtu dozu? Evo kada i gdje trebate otići

19.08.2022 u 15:09

Bionic
Reading

Prema novim preporukama za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdrastvo (HZJZ), drugo docjepljivanje (četvrta doza cjepiva) savjetuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon prvog boostera. Ujedno, mogu se cijepiti i svi drugi građani. Gdje treba otići po cjepivo, treba li se javiti svom liječniku ili je dovoljno otići na cijepni punkt?

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, kaže da se cijepljenje kontinuirano odvija na cijepnim punktovima diljem Hrvatske. Informacije o lokacijama i terminima cijepljenja nalaze se na stranicama pripadajućih županijskih zavoda za javno zdravstvo, koji organiziraju cijepne punktove.

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

U Zagrebu, osim u Nastavnom zavodu za javno zdrastvo 'Dr. Andrija Štampar' na Mirogojskoj cesti 16, cijepljenje bez prethodne najave provodi se u Domovima zdravlja Istok (Sesvete), Zapad (Prečko) i Centar (Siget).

Nije, dakle, potrebno prethodno se javiti obiteljskom liječniku, no s obzirom da su neki liječnici organizirali cijepljenje u svojim ordinacijama, to je moguće obaviti i kod njih.

'Tko god se sad hoće cijepiti, može to učiniti bilo kod svog liječnika ili na punktu pri zavodu za javno zdravstvo. Pozivamo na cijepljenje drugom docjepnom dozom sve osobe starije od 60 godina i kronične bolesnike, a dapače, mogu se i trebaju cijepiti i svi oni koji nisu primarno cijepljeni', kaže Pavić Šimetin za tportal.

Kad stiže adaptirano cjepivo?

Unatoč nekim očekivanjima da bi novo cjepivo, adaptirano na posljednje varijante koronavirusa, moglo stići u Hrvatsku u rujnu, Pavić Šimetin to nije mogla potvrditi. U svakom slučaju, očekuje se da će prvo stići Pfizerovo cjepivo, a očekuje se i varijantno cjepivo proizvođača Moderna.

HZJZ je u današnjim preporukama za cijepljenje naveo da svi građani mogu primiti četvrtu dozu cjepiva, osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika covida ili 'ako je to potrebno zbog administrativnih razloga'. Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje - najmanje četiri mjeseca nakon primitka prvog boostera - ne preporuča se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog / varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će ono stići, niti ima čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva.

U Splitu, cijepljenje se provodi u ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti županijskog NZJZ-a u Vukovarskoj ulici, radni dan od 8 do 18 sati, te subotom i nedjeljom od 8 do 12 sati. Unatoč tome što se na stranicama Zavoda postoji mogućnost online prijave, dežurna epidemiologinja kaže da zbog nevelikog interesa građana to nije potrebno - treba samo doći u ambulantu u navedenom terminu. Cijepljenje se provodi i u ispostavama Zavoda u Makarskoj, Imotskom, Trogiru, Sinju, na Hvaru, Braču i u Vrgorcu, u jutarnjim terminima prema dogovoru s nadležnim epidemiologom.

Građani Rijeke mogu se cijepiti bez prethodne najave u županijskom NZJZ-u u Krešimirovoj ulici od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 19:30 sati, s tim da se 8 do 15 sati cijepe u prostoriji ispred zgrade Zavoda, a od 15 do 19:30 u ambulanti 4 u samoj zgradi. Dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina odvija se petkom od 13 do 19:30 sati. Ispostave Zavoda u Malom Lošinju, na Cresu, Rabu, Krku, u Crikvenici i Delnicama imaju zasebne termine cijepljenja.

NZJZ u Osijeku objavio je poseban raspored za kolovoz, a osim u tom gradu cijepljenje se provodi u Donjem Miholjcu, Đakovu, Valpovu i Belom Manastiru.