MANIPULACIJE GLASOVIMA

U Hrvatskoj više birača nego stanovnika

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.04.2009 00:10
  • Objavljeno 16.04.2009 u 23:47
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Podatak o 404 birača prijavljena u pograničnome mjestancu Dusina kraj Vrgorca na jednoj fiktivnoj adresi samo je vrh ledene sante makinacija s popisima birača u Hrvatskoj. Popisi stanovništva pokazuju da će na sljedećim izborima pravo glasa imati 4.478.386 birača, dok u Hrvatskoj živi 4.437.360 stanovnika

ZAGREB - Rezultat je to istraživanja političkog blogera Marka Rakara (mrak.org) te nekolicine blogera okupljenih oko kolaborativnog političkog bloga pollitika.com, piše Jutarnji list.

Kako bi dokazao tu 'nezakonitu rabotu', Rakar je pokrenuo stranicu popisbiraca.pollitika.com na kojoj se po prvi put može vidjeti koliko se na pojedinoj adresi u Hrvatskoj nalazi registriranih birača.

'Javna je tajna da se biračkim popisima manipulira već gotovo dva desetljeća, a sve kako bi se osigurala prevlast točno određene političke grupacije na izborima', tvrdi Rakar.

Ističe da je ovo manipuliranje osobito izraženo na lokalnim izborima kada prevagu može odnijeti i stotinjak glasova i kada Hrvatska obično postaje zemlja s većim brojem glasača od stanovnika.

Izborna prijevara temelji se na dvije osnovne metode, tvrdi Rakar. Prva je manje organizirana ali mnogobrojna - obitelj koja živi u Hrvatskoj dopušta svojoj rodbini iz primjerice Hercegovine da prijavi svoje prebivalište na njihovoj kućnoj adresi. Ovo je relativno teško razotkriti jer je riječ o 'razmjerno' malim devijacijama.

Druga metoda je osobito popularna u selima Dalmatinske zagore i pograničnim područjima. Naime, u pojedinim zaseocima i naseljima postoje ogromna razilaženja u broju birača i broju stanovnika, a birači su često prijavljeni na adrese bez kućnog broja, piše Jutarnji list. Neki od primjera su zaseoci u okolici Vrgorca poput Dusine ili Vinjana donjih. U takvim manjim sredinama neki su ljudi omogućili masovni upis birača na nepostojeće adrese, što je protuzakonito i kažnjivo djelo.

U Hrvatskoj ima više od stotinu naselja s tako neuobičajenim prirastom birača, a nebulozan trend vidljiv je čak i u većim gradovima - u Makarskoj primjerice živi 13.716 stanovnika, dok je na popisu 14.091 birača.

'Zainteresirane strane mogu slobodno i besplatno koristiti web stranicu popisbiraca.pollitika.com, a svoje rezultate mogu dojaviti putem web formulara, putem MMS-a sa svojeg mobilnog telefona, a pripremili smo i predložak prekršajne prijave za one koji žele prijaviti krivotvoritelje biračkih popisa', kaže Rakar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi