LJUBO JURČIĆ

U Hrvatskoj ima znanja, ali ne u institucijama

24.03.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Izbori su u demokraciji jedina prilika građanima da izaberu bolje, a znanje je to koje može vući naprijed, što je pokazalo istraživanje Svjetske banke na primjeru zemalja koje su imale stopu rasta od sedam posto kroz deset godina, naglasio je prof. dr. Ljubo Jurčić na tribini 'Mogućnosti utjecaja gradova na lokalnu ekonomiju' koju je organizirala Varaždinska građanska akcija (VAGA)

Upravo znanje, kako je naglasio Jurčić, stoji iza uspješnih sredina. To je potkrijepio s više primjera, počevši od Europe, koja je zahvaljujući izumima osvajala svijet, pa do slučajeva pojedinih država. Izdvojio je primjer Turske koja je pobjeđivala u vrijeme Sulejmana jer je on cijenio znanje svojih najbližih suradnika, a ne jesu li ili nisu rođeni u Turskoj te čija su rodbina.

'Nakon Sulejmana u Turskoj se počelo napredovati mimo znanja, pa su vojni porazi postali neminovni. Najteži je bio od Rusije nakon kojeg se, primjerice, utvrdilo da general turske vojske zapravo nije pravi general', upozorio je Jurčić.

Turska je kasnije imala još padova i uspona, pa je tako vojska prije 15-ak godina izvršila udar, ali ne zato da se uključi u politički život, već da se održe izbori na koje nisu mogli izaći oni koji su zemlju doveli u krizu. Danas je Turska među zemljama s najvišim rastom.

I Kina, koja hita prema vodećoj gospodarskoj sili svijeta, svjedoči po Jurčiću da se može uspjeti ukoliko se osloni na znanje, a isto govori i primjer Japana i drugih zemalja.

'Danas ne postoji globalna kriza, postoji kriza pojedinih zemalja, pojedinih vlada. Ove godine očekuje se rast svjetskog gospodarstva za tri posto. Rast će i gospodarstvo SAD-a, Južne Amerike, Azije, pa i Afrike. Jedino neće rasti Europa, ali i tu ima razlika od zemlje do zemlje. Rast očekuje Njemačka, Nizozemska, skandinavske države, pa i Srbija, i to 2,5 posto, a iduće čak četiri posto, naglasio je Jurčić.

U Hrvatskoj ima znanja, dodao je, ali ne u institucijama.

'Gradile su se autoceste po kojima se ne vozi roba jer se zanemarivala proizvodnja, dok Njemačka upravo zahvaljujući dobrom gospodarstvu nema ni potrebe naplaćivati cestarinu. Japan je imao tsunami, pa ipak će rasti. No vlade u Japanu se brzo mijenjaju ako ne daju rezultate. Tako su 2007. promijenili pet vlada. Tamo nije sramota ako je netko došao na vlast misleći da zna, a onda se za šest mjeseci pokaže da mu ne ide te ode', naglasio je Jurčić, dodavši da sve polazi od promjene politike, a to ne ide bez promjene čovjeka.