covid-19

[FOTO] Stožer se obratio javnosti; Capak otkrio koji smo po smrtnosti u Europi te tvrdi: Slovenija i Austrija imaju veću incidenciju od Hrvatske

23.11.2020 u 11:09

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježena su 1973 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19.275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata. Preminulo je 45 osoba

Do danas je ukupno zabilježena 105.691 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, a 85.018 se oporavilo (2638 u protekla 24 sata). U samoizolaciji su trenutno 40.083 osobe. Do danas su ukupno testirane 683.104 osobe, od toga 6139 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 2060 osoba, od čega 235 na respiratoru.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je incidencija u zadnjih 14 dana na sto tisuća stanovnika 886 i da su ispred nas Luksemburg, Austrija i Slovenija.

'Time smo na 24. mjestu zemalja EU-a. Po mortalitetu smo na 13. mjestu. Mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi', kazao je Capak.

Na pitanje zašto je u školama u Međimurju zastavljeno brzo testiranje Capak je kazao da je zaključeno da to ne bi bio najučinkovitiji način te je u razgovoru s ministrom Fuchsom odlučeno da će se s tim još malo pričekati i da djeca sa simptomima ne dolaze u školu.

Osvrnuo se i na informaciju BBC-ja da učinkovitost oksfordskog cjepiva iznosi 70 posto.

'To je preozbiljna informacija da bismo je ovako na brzinu komentirali. Pfizer je objavio da je njegovo učinkovito 90 posto, ali Astra Zeneca zatražila je demanti Pfizerove informacije. Oni još nisu objavili rezultate treće faze kliničkog ispitivanja', kazao je Capak.

  • +5
Konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Hrvatska je, podsjetimo, zatražila tog cjepiva za 1,8 milijuna ljudi u dvije doze, ali prema Capakovim riječima, EU to sam raspoređuje pa je Hrvatska dobila nešto manje.

'Dobit ćemo 2,7 milijuna doza od AstraZenece raspoređeno u tranšama. Nitko još ne zna moment u kojem će doći cjepivo', rekao je Capak.

Kad se odlučivalo koje će se cjepivo naručiti, nije bilo podataka o učinkovitosti. Hrvatska će učiniti sve da nabavi najučinkovitije cjepivo, rekao je Capak.

Osvrnuo se i na izolaciju, odnosno trajanje imuniteta.

'Kada smo donosili odluku o izolaciji, podaci su bili da je osoba imuna oko tri mjeseca. Na idućoj sjednici raspravljat ćemo o tome i produžit će se trajanje imuniteta vjerojatno na šest mjeseci', rekao je Capak.

Na pitanje trebaju li oni koji su preboljeli bolest nositi masku kazao je da 'iako je osoba preboljela Covid, ne zna se gdje se taj virus još nalazi te da se svima preporučuje da nose maske'.

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva Vilija Beroša kazala je da je uvijek je bilo diskusije o maskama.

'Izloženi smo raznim proizvodima i deklaracijama. Bakrene su se maske pokazale neodgovarajuće i inspekcija je reagirala. Kad se nedostaci uklone, one će se vratiti na tržište', kazala je.