KRIVOTVORENE DIPLOME

U HEP-u se nastavlja 'lov' na lažne stručnjake

30.08.2014 u 17:41

Bionic
Reading

Valter Krizmanić više nije direktor Elektroistre i zaposlenik HEP-a. Dobio je izvanredni otkaz nakon što je otkriveno da ima lažnu diplomu sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta. No on neće biti jedina sankcionirana osoba zbog ove afere u HEP-u

Krizmanića je navodno štitila Ljiljana Čule, predsjednica Uprave HEP-ove distribucije. Nadzorni odbor traži njezinu smjenu, u sindikatu tvrde - Krizmanić nije jedini HEP-ovac s lažnom diplomom.

Ima najmanje između pet i deset lažnih diploma, tvrde u sindikatu.

Sankcije protiv Krizmanića pokrenute su tek nakon medijskog pritiska, mjesecima nakon prijave da je lažirao diplomu. Njegova šefica navodno je prešutjela i zahtjev iz Sabora za detaljno izvješće o slučaju. Policijska istraga o slučaju Krizmanić još nije službeno završena.

U povodu tih informacija u Dnevniku 3 HTV-a gostovao je član Uprave HEP-a Ivan Matasić. Krizmanić je dobio otkaz i imao je lažnu diplomu, potvrdio je Matasić. Ispričao se javnosti i HEP-ovcima zbog toga što je trebalo dva mjeseca da se ustanovi da je diploma lažna te da ga se sankcionira.

Za Ljiljanu Čule rekao je da je malo pregruba ocjena da je štitila Krizmanića. Vjerojatno se nije dobro snašla, ali i nije poštovala interne procedure u HEP-u, tvrdi Matasić. Stoga traži njezinu smjenu jer je smatra odgovornom za slučaj Krizmanić.

U HEP-u je već pokrenuta procedura provjere svih diploma jer se želi javnosti pokazati da je ovo izoliran incident.

Objavljeno je da je polugodišnja dobit HEP-a milijardu i 280 milijuna kuna. Na pitanje hoće li zbog ostvarivanja dobiti HEP pojeftiniti struju Matasić je rekao da ljudi ne razumiju da oni sad nemaju na računu tih 1,28 milijardi kuna.

'To je računovodstvena kategorija. Trenutačno ništa od jeftinije struje, ali svakako ćemo razmotriti tu opciju ako nam prilike budu dopuštale. Moram reći da smo ove godine pokrili gubitke Toplinarstva od 1,5 milijardi kuna koji su akumulirani u proteklom razdoblju tako da to nije baš novac koji sjedi na računu', rekao je Matasić.