ODJECI PREMIJERKINE IZJAVE

U HDZ-u još kalkuliraju tko će letjeti iz Vlade

27.09.2010 u 18:36

Bionic
Reading

HDZ-ov glavni tajnik Branko Bačić izjavio je danas kako je najava predsjednice vlade Jadranke Kosor o mogućim promjenama u vladi do kraja godine, na tragu onoga što ona i vlada u cjelini čine u bržoj provedbi programa gospodarskog oporavka i kvalitetnijem završetku pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u Europskoj uniji te istrajavanju vlade u borbi protiv korupcije

Kalmeta: Premijerka sama bira svoje ministre

'Premijerka ima apsolutno pravo birati svoje suradnike i ministre. To je njezino pravo', rekao je ministar Kalmeta odgovarajući na novinarske upite o najavi premijerke Kosor da će biti promjena u vladi. A na upit hoće li on ostati na dužnosti ministra mora, Kalmeta je kazao kako to 'ne može komentirati'.

Stvar je potpuno jasna. Premijerka Kosor ima pravo birati suradnike i ako tako odluči, učinit će što misli da je najbolje, kazao je ministar Kalmeta.

Predsjednica vlade je novinarima (za boravka u SAD-u) izjavila kako promišlja o pojedinim kadrovskim promjenama i osvježenjima (u vladi) kako je rekla do kraja godine, pojasnio je Bačić novinarima u sjedištu stranke. Dodao je da te promjene ili kadrovska osvježenja idu za tim da se osnaži rad vlade i da se 'svi oni stupovi koji čine rad vlade što kvalitetnije i brže provode kako bi i rad vlade bio što uspješniji'.

Upitan imaju li te najave veze s istupima bivšeg člana Vlade Damira Polančeca i nagađanjima da će najmanje dva ministra izgubiti svoje fotelje, Bačić je odgovorio da najava predsjednice vlade apsolutno nema nikakve veze s izjavama odvjetnika u Hrvatskoj, već je to na tragu daljnjeg snaženja i jačanja vlade. Sve ostalo su spekulacije i nemaju veze s najavama i izjavama pojedinih odvjetnika u Hrvatskoj, kategoričan je Bačić.

Na novinarski upit u kojim bi ministarstvima najprije moglo doći do promjena, Bačić je odgovorio da 'niti predsjednica vlade, ni Predsjedništvo stranke nije razgovaralo, niti se u (premijerkinoj) izjavi govorilo o konkretnim imenima. Mi i u Predsjedništvu stranke uvijek razgovaramo načelno o kvalitetnijem radu vlade, što poduzeti da bi se vladin program što brže proveo u djelo, istaknuo je.

Na upit o istupima riječkog SDP-a koji optužuje vrh HDZ-a i samu premijerku da su se udružili u kriminalnu organizaciju i da su znali za afere u državnim tvrtkama, Bačić je naglasio da Željko Jovanović iz dana u dan klevetama bjesomučno napada HDZ. Mi to tumačimo kao nervozu u redovima SDP-a zbog toga što je u izjavi predsjednice vlade bilo riječi o tome da će imena koja su sudjelovala u aferi Daimler, a vezuju se uz bivše dužnosnike 'SDP-ove Račanove vlade' vrlo brzo izaći na svjetlo, pa će se znati tko je dobio mito u toj aferi.

Isto tako te klevete i objede Jovanovića na račun HDZ-a, tvrdi Bačić, govore o nezadovoljstvu i nervozi pojedinih SDP-ovih dužnosnika iz Rijeke što nisu bili nagrađeni mjestom koordinatora u 9. izbornoj jedinici, jer su očekivali da će vrh SDP-a honorirati njihove neargumentirane napade na HDZ. Od toga se na prošlotjednom aktualnom prijepodnevu ogradio čak i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, podsjetio je.

Odgovarajući na upit kada će biti objavljena imena iz afere Daimler, Bačić je rekao da predsjednica vlade ne može objavljivati imena, jer je to posao pravosudnih institucija. Upitan jesu li najavljene promjene u vladi u funkciji jačanja HDZ-a ili vlade, Bačić je odgovorio da svaki uspjeh vlade ide u prilog HDZ-u, ali i ostalih stranaka koalicije.

Predsjedništvo HDZ-a u ovom trenutku nije razgovaralo o održavanju sabora stranke do parlamentarnih izbora, rekao je Bačić odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja.