oporbeni vođa

U Gruziji masovni štrajk glađu za oslobađanje Sakašvilija

21.12.2021 u 21:36

Bionic
Reading

Tisuće Gruzijaca su prosvjedovale u utorak u Tbilisiju tražeći oslobađanje bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija koji se prometnuo u oporbenog vođu i koji je navodno mučen u zatvoru

Prosvjednici koji su u povorci prošetali ulicama glavnog gruzijskog grada prije nego su se okupili ispred zgrade parlamenta, nosili su gruzijske zastave i transparente s natpisom "Oslobodite Sakašvilija!"

Prosvjedi su se poklopili sa Sakašvilijevim 54. rođendanom.

"Danas stupamo u masovni štrajk glađu koji neće prestati sve dok Mihail Sakašvili ne bude pušten", rekao je Nika Melia, predsjednik Sakašvilijeva Ujedinjenog nacionalnog pokreta (MNU), što su sudionici popratili pljeskom.

Zasad se ipak ne zna koliko ljudi planira sudjelovati u tom štrajku glađu koji bi se trebao održati ispred prostorija ove stranke.

Sakašvili koji je uhićen 1. listopada nakon osmogodišnjeg egzila u Ukrajini, odbijao je hranu 50 dana u znak prosvjeda protiv zatvaranja. Osuđen je za zlouporabu ovlasti, što niječe i tvrdi da je suđenje bilo politički motivirano.

U subotu je neovisni liječnički konzilij rekao da bivši predsjednik pati od teških neuroloških poremećaja, što je posljedica mučenja i lošeg postupanja u zatvoru.

Uhićenje ovog oporbenog prvaka pogoršalo je političku krizu nastalu nakon lanjskih parlamentarnih izbora u Gruziji koji su, tvrdi oporba, bili namješteni i potaknulo najveće protuvladine prosvjede u zadnjih deset godina.

Aktivisti za ljudska prava optužuju gruzijsku vladu da se koristi kaznenim progonom kako bi sankcionirala političke protivnike.