potpora u fazama

EU i WHO pomažu u cijepljenju zemljama Istočnog partnerstva

11.02.2021 u 14:46

Bionic
Reading

Europska unija i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavile su u četvrtak da će u tri godine utrošiti 40 milijuna eura da osiguraju bolji pristup cjepivima protiv covida-19 Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini

"Novac će se prvotno koristiti kao potpora u fazama pripravnosti i spremnosti, s naglaskom na neposredne potrebe u strateškim područjima kao što su planiranje, oprema i zalihe, obuka zdravstvenih radnika i informacije", kazao je WHO.

"Nakon toga slijedi potpora za učinkovitu raspodjelu i nadzor provedbe cijepljenja", dodao je.

"Ovim novim programom EU se obvezuje podržati naše istočne partnere u borbi protiv zdravstvene krize. Zajedničko djelovanje također će nam omogućiti da ubrzano radimo na održivom društvenom i ekonomskom oporavku u regiji", rekao je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

U Bruxellesu dodaju da ovaj program dolazi iz fonda od milijardu eura pomoći koji je EU do sada mobilizirao za rješavanje zdravstvene pandemije i podršku dugoročnom socioekonomskom oporavku regije istoka Europe.

Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina čine Istočno partnerstvo, posebnu dimenziju europske politike susjedstva čiji je cilj postići najbliže moguće političko pridruživanje i najveći stupanj gospodarske integracije.