bivši predsjednik gruzije

Saakašvili pristao prekinuti 50-dnevni štrajk glađu

19.11.2021 u 22:40

Bionic
Reading

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pristao je u petak prekinuti 50-dnevni štrajk glađu nakon što ga vlasti prebace u vojnu bolnicu, rekli su njegovi odvjetnici

Odvjetnik Dito Sadzaglishvili za Reuters je rekao da će bivši predsjednik biti prebačen iz zatvorske bolnice u glavnom gradu Tbilisiju u vojnu bolnicu u gradu Goriju u petak navečer.

Transfer, koji je predložilo gruzijsko ministarstvo pravosuđa ranije danas, označava napredak u dugom zastoju koji je potaknuo Sjedinjene Američke Države i mnoge druge da se zabrinu za Saakašvilijevo zdravlje.

Ovaj 53-godišnjak je uhićen 1. listopada kada se vratio iz egzila da okupi oporbu uoči lokalnih izbora. Prijeti mu šest godina zatvora nakon što je osuđen u odsutnosti 2018. godine po optužbi za zloporabu položaja tijekom predsjedničkog mandata od 2004. do 2013. On odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane.

Njegov drugi odvjetnik, Nika Gvaramia, zatražio je od Saakašvilijevih pristaša da napuste okruženje zatvorske bolnice kako ništa ne bi omelo transfer, prenijela je novinska agencija Sputnjik Gruzija.

Reutersove televizijske snimke prikazuju konvoj u kojem su i dva vozla hitne pomoći koji je u petak kasno navečer krenuo iz zatvora prema vojnoj bolnici u Goriju.

Gruzijski povjerenik za ljudska prava u srijedu je rekao da Saakašvilija maltretiraju drugi zatvorenici u zatvorskoj bolnici i da ga je potrebno premjestiti na intenzivnu njegu kako bi se izbjegao rizik od zatajenja srca, unutarnjeg krvarenja i kome nakon više od mjesec i pol dana štrajka glađu.

Sve do petka, bivši gruzijski predsjednik inzistirao je da bude prebačen u civilnu bolnicu.

Saakašvili je došao na vlast na miran način putem „revolucije ruža“ 2003. godine i bio je predsjednik države u razdoblju od 2004. do 2013. godine. Tijekom svog mandata provodio je prozapadne reforme, ali je doveo zemlju u katastrofalan rat s Rusijom.

Njegov slučaj privukao je tisuće njegovih pristaša na ulice posljednjih tjedana te je podigao političke tenzije u zemlji, u kojoj živi 3,7 milijuna stanovnika.

Gruzijski predsjednik je rekao da Saakašvili neće biti pomilovan, a SAD je u četvrtak pozvao Gruziju da se prema njemu ponaša „pošteno i dostojanstveno“ te upozorio da pomno prati njegovu situaciju.