dopunski izbori

U gradske klupe sjeo SDSS-ov Vukobratović: Nisam formalno ni u oporbi ni u većini, ali nemam osobitih razloga da se ne slažem s većinom

28.10.2021 u 19:30

Bionic
Reading

Gradski zastupnik SDSS-a Nikola Vukobratović u četvrtak je postao novi, 48. zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, izabran nedavno na dopunskim izborima održanim za srpsku nacionalnu manjinu

Vukobratović je poručio da će njegova aktivnost biti primarno zaštita interesa nacionalnih manjina.

Rekao je i da su izbori na kojima je on izabran bili pomalo neobični, pogotovo za Grad Zagreb. "Međutim, oni postoje kao zakonska mogućnost u slučaju da nije zadovoljen uvjet o ravnomjernoj zastupljenosti pripadnika svih zajednica koje žive na nekom području", pojasnio je Vukobratović na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Rekao da su ga birali samo pripadnici srpske nacionalne manjine te da će njegova aktivnost u Skupštini biti primarno koncentrirana na zaštitu interesa, ne samo srpske, već i ostalih nacionalnih manjina.

Odgovorio je i da u zagrebačkoj Gradskoj skupštini formalno nije ni u oporbi ili ni u većini, ali da nema osobitih razloga da se ne slaže s većinom, pogotovo s dobrim prijedlozima.

"Većina ima nekih politika koje su bliske i meni osobno, a i SDSS-u, stranci koju zastupam tako da vjerujem da će biti prilike za konstruktivnu suradnju sa većinom. Naravno, u svakoj situaciji u kojoj dolazi do neslaganja, pogotovo recimo u manjinskim pitanjima, tu ću biti prisiljen reagirati na način da ću morati glasati protiv većine", istaknuo je Vukobratović.

Smatra da se Grad Zagreb na neki način nalazi na prekretnici te da su neke teme koje se otvaraju sada i koje će biti važne u budućnosti, ranije bile na margini. Naglasio je da pitanje zaštite okoliša sada ulazi u centar pažnje, a otvara se i čitav niz sigurnosnih, socijalnih i životnih problema za građane i Grad će sudjelovati u rješavanju tih problema.

Osvrćući se na dopunske izbore rekao je da je ključni motiv za njihovo održavanje bio način na koji je vođena kampanja na regularnim izborima u svibnju koja je bila "vrlo napeta, a povremena i vrlo neugodna, pogotovo za građane Zagreba koji su pripadnici nacionalnih manjina, a osobito pripadnici srpske nacionalne manjine".

Razlog za to je, kaže, što se termin "Srbin" i "Srbi" tijekom gotovo cijele te kampanje koristio otprilike kao sinonim za "babarogu".

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine prisegnuo je i gradski zastupnik Nenad Predovan iz Stranke BM 365, koji je zamijenio gradsku zastupnicu Jelenu Pavičić Vukičević, koja je mandat stavila u mirovanje iz osobnih razloga.