platforma za raspravu

Tomurad o dugu: Vlada uzela Gradu Zagrebu više od milijardu kuna

28.10.2021 u 17:21

Bionic
Reading

Zastupnik stranke Bandić Milan 365 u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marijan Tomurad u četvrtak je u vezi s dugom Zagreba rekao da je Vlada uzela Gradu milijardu i nešto milijuna kuna u proteklim godinama i to se gomilalo te poručio da će to biti dobra platforma za raspravu

Komentirajući na pitanje novinara dugove Grada prema gradskim vrtićima i školama, Tomurad kaže kako je činjenica da je i u proteklom vremenu dok je gradonačelnik bio Milan Bandić i nakon što je Jelena Pavičić Vukičević preuzela dužnost v.d. gradonačelnice bilo određenih kašnjenja u nekim gradskim obavezama, ali da će se to događati uvijek.

Dug je malo druga priča

"Budite sigurni da ni gradonačelnik Tomašević niti ne znam tko će doći u budućnosti neće točno moći u jedan dan ili u jedan sat ili platiti ili realizirati ono što mu se u tom trenutku stavlja u nekakvom prometu", rekao je Tomurad, ali i ističe kako misli da je "taj dug malo druga priča".

Podsjeća da je Vlada uzela Gradu Zagrebu milijardu i nešto milijuna kuna u proteklim godinama, pa se to gomilalo.

"Mislim da bi financijski stručnjaci koji se bave financijskim pravom i financijama itekako imali ozbiljnu priču oko svega toga. Međutim, nažalost do danas se u našoj javnosti nije puno o tome govorilo, stidljivo je nešto pokušao o tome govoriti moj kolega Slavko Kojić, ali nije naišao na plodno tlo. Mislim da će to biti itekako velika i dobra platforma za jednu ozbiljnu raspravu oko tog duga", poručio je Tomurad.

Ističe kako nije rekao da je itko kriv za taj dug, ali da se mora shvatiti da je Grad Zagreb pola države, ima najveći proračun, te da tu problematiku treba gledati kroz tu prizmu.

"Vlada radi svoj dio priče, Grad Zagreb neka radi svoj dio priče, ali istina je negdje između. Dakle, treba to dobro, dobro raščlaniti, analizirati i onda našim građanima reći što se zapravo događa", rekao je Tomurad.

Možda je i Bandić pogriješio što je "dopustio neke stvari"

Na tvrdnju novinara kako je dug od nekoliko milijardi kuna dug od pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Tomurad kaže da jest, ali da treba vidjeti kako je nastao taj dug.

"Dakle, kroz nekakva davanja, kroz nekakve namete koje je država nametnula Gradu Zagrebu i drugim gradovima ali ne u tolikom obujmu", napomenuo je. Kaže da neće reći da je kriva država jer je možda i Bandić pogriješio što je "dopustio neke stvari".

"Ja nisam u tom trenutku bio uz njega i ne mogu o tome govoriti, ali mislim da je istina negdje u sredini", smatra Tomurad.

Tomašević ni na jedino pitanje nije decidirano i točno odgovorio

U stanci sjednice Gradske skupštine novinarima je rekao i da su u Klubu gradskih zastupnika Bandić Milan 365 - Stranci rada i solidarnosti vrlo nezadovoljni današnjim odgovorima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića na sva pitanja na aktualnom satu skupštinske sjednice.

"Ni na jedno pitanje Tomašević nije decidirano i točno odgovorio a niti je dao bilo kakvu nadu da će se nešto pokrenuti i napraviti u odnosu na ono što smo pitali. Je li to pitanje o stanju u Zagrebačkom holdingu, ili pitanje glomaznog otpada, zagrebačkog smeća, deponiranja - gradonačelnik Tomašević nije dao niti suvislo, niti konkretno rješenje", ocijenio je Tomurad.

Zbog takvog načina rada gradonačelnika su izuzetno nezadovoljni.

Tomurad kaže da ih s druge strane gradonačelnik Tomašević "neargumentirano proziva i govori o nečemu o čemu očito nema pojma" te najavljuje da će na sjednici - kada dođe točka o stanju Zagrebačkog holdinga - itekako imati što za reći i javno da neki njegovi potezi nisu u duhu onoga što je proklamirao i govorio u predizbornoj kampanji.

Očito je, kako je rekao, da je prevario velik broj građana.